(VIDEO) SCUB: Pacientă salvată după un stop cardiorespirator. Specialiștii avertizează că fumatul, stresul, sedentarismul sau obezitatea trimit tot mai mulți tineri pe masa de operație

0
4135
Dr. Bogdan Drăgoescu - medic primar cardiolog cu competență în Cardiologie Intervențională (SCUB)
„Infarctul miocardic reprezintă o problemă medicală gravă și necesită adesea schimbări ale stilului de viață pentru a preveni recurența. Acest lucru poate include adoptarea unei diete sănătoase, exerciții fizice regulate și renunțarea la fumat. Este esențial să se acorde atenție simptomelor și să se solicite asistență medicală imediată în caz de suspiciune de infarct miocardic” – atenționează specialiștii Spitalului Clinic de Urgență București (SCUB).
Iată și o recentă poveste de succes medical din cadrul unității spitalicești amintite: O pacientă, în vârstă de 41 ani, care a suferit un stop cardiorespirator la domiciliu, datorită intervenției rapide și dedicate a echipei medicale a fost adusă la spital într-o stare gravă, fiind diagnosticată cu un infarct miocardic.
În sala de angiografie, sub îndrumarea atentă a medicului primar cardiolog cu competență în Cardiologie Intervențională Bogdan Drăgoescu, s-a efectuat o intervenție decisivă: cheagul de sânge a fost extras cu succes, iar pacienta a primit două stenturi, restabilindu-i-se fluxul sanguin.
Mai multe informații despre acest caz și patologia cardio-vasculară oferă, într-un material video, dr. Bogdan Drăgoescu și conf. univ. dr. Alexandru Scafa-Udriște – Șef Secție Cardiologie:

SCUB: „Suntem recunoscători că putem contribui la poveștile de vindecare și la redarea speranței”

Infarctul miocardic, cunoscut și sub denumirea de atac de cord, reprezintă o afecțiune serioasă a inimii, caracterizată de moartea țesutului muscular cardiac din cauza lipsei de aport de sânge. Această privare de oxigen și substanțe nutritive se datorează obstrucției unei artere coronariene, responsabile cu furnizarea sângelui către inimă – informează reprezentanții SCUB.
Aceștia subliniază că principalele cauze ale infarctului miocardic includ formarea unui cheag de sânge într-una dintre arterele coronariene, numit tromb, și ateroscleroza, o afecțiune în care se acumulează depozite de grăsime și alte substanțe în interiorul arterelor, formând plăci care se pot rupe și provoca formarea cheagurilor.
Simptomele comune ale infarctului miocardic includ durere sau disconfort în piept, senzație de sufocare, transpirații reci, greață și slăbiciune generală. Diagnosticul se face de obicei pe baza simptomelor, a electrocardiogramei (ECG) și a testelor de sânge.
„Tratamentul de urgență implică restabilirea fluxului sanguin către inimă, adesea prin administrarea de medicamente trombolitice sau prin intervenție coronariană percutanată (angioplastie) cu implantarea de stenturi. Terapia pe termen lung poate include medicamente pentru controlul tensiunii arteriale, nivelului de colesterol și prevenirea formării cheagurilor” – transmit reprezentanții SCUB.
„Suntem recunoscători că putem contribui la poveștile de vindecare și la redarea speranței” – transmit reprezentanții echipei medicale, referitor la recentul caz relatat al femeii salvate în urma stopului cardiorespirator.
Articolul precedentGuvern: A fost aprobată menținerea tarifelor decontate pentru medicii de familie și din ambulatoriu pentru semestrul I
Articolul următorSolidaritatea Sanitară notifică Guvernul privind declanşarea grevei „împotriva politicii sociale şi economice” privind sectorul medical