(VIDEO) Pacienții oncologici, nevoiți să-și caute șansa la viață în instanțele împotriva statului român

0
516
Reprezentanții asociațiilor pacienților cu boli grave din țară au organizat, luni, o conferință de presă în regim de urgență, având ca temă „Lipsa accesului la tratamente pentru pacienții cronici”.
Despre cum pot ajunge la timp la tratamentul potrivit pacienții oncologici cu ajutorul justiției, au exemplificat conf. av. dr. Dan Cimpoeru și Cezar Irimia – președintele Federației Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) din România în contextul în care accesul la investigații și tratamente de ultimă generație este limitat, cei aflați în suferință fiind nevoiți să își susțină financiar aceste lipsuri sau să acționeze statul român în judecată (prin instituțiile aferente sistemului de sănătate).

Pentru a avea o șansă la viață, pacienții cu cancer și mai multe boli cronice au acționat statul în judecată

Reprezentanții amintiți au subliniat că „România merge pe contrasens, având un sistem de sănătate care condamnă pacienții” iar decalajul privind accesul la medicamente de ultimă generaţie faţă de ţările din Uniunea Europeană este de 5-6 ani. În contextul în care reprezentanții pacienților susțin că au fost abandionați iar în prezent sfidați de statul român, mulți români aleg să își caute o șansă la viață departe de casă, în alte „state responsabile”:

Românii, ca să-și apere un drept la viață, consfințit de Constituția României, au fost nevoiți să acționeze statul în judecată. Pentru a-și da o șansă la viață! Este normal? Sigur că nu este normal! Sigur, este o procedură prin care noi, prin domnul avocat Dan Cimpoieru, am căutat să sprijinim și să oferim această șansă pentru pacienții pe care îi reprezentăm. Nu este o normalitate, prin 2014 am început acest demers și am ajuns astăzi, rușinos, la peste 500 procese câștigate împotriva statului român pentru acces la medicație, pentru a le oferi o șansă pacienților din România!

Mulți dintre pacienții noștri se tratează în străinătate, cumva au găsit acolo sprijin și înțelegere pentru că la statul român nu au gasit-o. Vă pot da multe exemple în acest sens, dar oare câți își permit acest lucru, să meargă să se trateze în statele responsabile din Uniunea Europeană?

Cu alte cuvinte, încă suntem umiliți, abandonați de către cei care ar fi trebuit să vegheze asupra sănătății nostre și a bunului mers al sistemului de sănătate ignorându-ne la orice atitudine, orice acțiune am face. În continuare suntem ignorați, sfidați chiar, nu mai spun că abandonați suntem de mult…” – a precizat președintele FABC.

În plus, av. Dan Cimpoeru a relatat că rata de reuşită a proceselor împotriva instituţiilor statului privind accesul la medicamente de ultimă generaţie este de peste 95%:

„Cam în trei luni orice medicament care apare pe piaţa europeană ar trebui să ajungă într-o formă sau alta şi pe lista de compensate. (…) Agenţia Medicamentului în principiu respectă termenul de 90 de zile, dar în schimb actualizarea listei de compensate întârzie. De ce întârzie? Dar noi constatăm efectul – neintroducerea unui medicament pe lista de compensate”, a transmis acesta, precizând totodată că „lipsa sustenabilităţii şi predictibilităţii” sistemului sanitar a determinat emigrarea românilor în alte state.

Cezar Irimia: „Plătim obligatoriu la Sănătate, ne tratăm în privat (…) și vorbim de taxare dublă în sistemul de sănătate”

Cezar Irimia a mai reclamat faptul că statul român nu gestionează echitabil și eficient banii pe care îi plătesc asigurații pentru servicii în Sănătate:

„De câți ani cerem ca procentul alocat Sănătății din PIB să fie mai mare? Ei spun că << nu avem de unde>>: Bulgaria se apropie de media europeană – undeva la 10%. Bulgarii au în jur de 10 iar noi am rămas tot în jur de 5 – 5,5 alocați Sănătății. Deci asta e diferența, de unde și decalajul de acces la medicamente de 5-6 ani, pentru că sănătatea costă. Am venit chiar și cu propuneri să mărim acel procent de taxă pentru fiecare asigurat și mi s-a răspuns că este… sinucidere politică.

Adică noi am vrut să dăm bani, să nu își mai bată nimeni joc de noi dar, vedeți dumneavoastră, noi plătim obligatoriu la Sănătate, ne tratăm în privat(…) și vorbim de taxare dublă în sistemul de sănătate. Asta se întâmplă în România, deci trageți concluzii. Noi am făcut n campanii pentru a cere guvernanților mărirea procentului din PIB alocat Sănătății; de fapt acolo sunt banii noștri, statul nu știu dacă alocă 0.5%, acolo se regăsesc doar banii noștri, ai asiguraților” – a explicat reprezentantul FABC.

Articolul precedentAvertisment dur din partea medicilor de familie și ambulatoriu către guvernanți: „Dacă până la 1 iulie 2024 nu veți fi găsit soluții să creșteți finanțarea pentru ambulatoriul de specialitate și pentru medicina de familie, din acea zi în România nu va mai exista un sistem de asigurări de sănătate!”
Articolul următor24 Ianuarie: Nouă spitale din Capitală vor asigura urgențele medicale de Ziua Unirii Principatelor Române