Vaccinul anti HPV ar putea fi reintrodus in programul de imunizare, dar optional

0
366

Vaccinul impotriva virusului HPV, cel care poate duce la aparitia cancerului de col uterin, ar putea fi reintrodus in schema de imunizare, insa va fi optional. Asta, dupa ce campania de vaccinare anti HPV din 2008 a fost un esec, putin peste 2 procente dintre fetele care ar fi putut sa beneficieze de vaccin fiind imunizate.

„Noi atunci in 2008 n-am reusit sa vaccinam decat 2,3% din totalul fetelor care erau catagrafiate, iar un procent mediu la nivel European, acolo unde de ani de zile acest program functioneaza e undeva intre 50 si 60%. 01.42 Deci trebuie sa facem cumva, incat, pe de-o parte sa asiguram vaccinul si pe de alta parte sa existe convingerea populatiei ca acest vaccin este util pentru copii”, a declarat prof. dr. Alexandru Rafila, Presedintele Societatii Romane de Microbiologie, in cadrul unei conferinte de lansare a unui proiect de informare, la nivelul Capitalei, despre rolul si importanta vaccinarii.

in total, ulterior campaniei, din 2008 pana acum, aproximativ 150.000 de fete au fost vaccinate a mai spus profesorul Rafila.

Varsta optima pentru vaccinare anti HPV este la fetitele cu intre 9 si 14 ani.

„Vaccinul se administreaza intre varsta de 9 si 13 ani, cu doua doze, una acum si una la un interval de sase luni, iar peste varsta de 13-14 ani administrarea se face cu trei doze. Studiile au aratat ca vaccinul se poate administra pana la varsta de 45 de ani, dar aceasta decizie trebuie luata strict la nivel individual”, a explicat conf. dr. Daniela Pitigoi, in cadrul aceleiasi conferinte.

Importanta vaccinarii impotriva virusului HPV a fost subliniata si de catre dr. Valeria Herdea, presedintele Asociatiei Romane pentru Educatie Pediatrica in Medicina de Familie: „V-as ruga sa retineti foarte clar: la sase minute o femeie moare si moare de aceasta boala (…) Este nevoie de o schimbare de paradigma si de constientizare si de implicare a intregii populatii”.

in Romania, cancerul de col uterin este responsabil de circa 2.000 de decese anual, potrivit celor mai recente date ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (Cancer Country Profile 2014), in timp ce incidenta cancerului de col uterin este dubla.

Pana la 80% dintre cazurile de cancer de col uterin ar putea fi prevenite prin organizarea unor programe eficiente de screening. Pe langa aceasta, vaccinarea impotriva HPV este extrem de eficienta daca este efectuata in perioada adolescentei si poate reduce rata dezvoltarii cancerului de col uterin pe viitor , atrage atentia Asociatia Europeana a Cancerului Cervical (ECCA), in contextul Saptamanii Europene de Prevenire a Cancerului de Col Uterin – 24 – 30 ianuarie 2016.

Articolul precedentLegea antifumat, declarata constitutionala
Articolul următorExpunerea la fumul de tigara creste cu circa 30% riscul de infarct miocardic, accident vascular, cancer pulmonar la nefumatori