UPDATE Ministrul interimar al Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a anunţat că a propus, luni, în şedinţa de Guvern, ca, prin excepţie, pentru localităţile în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este mai mică de 3 la mia de locuitori să se renunţe la pragul de 60% personal vaccinat în unităţile de învăţământ, măsura urmând să fie adoptată la sfârşitul săptămânii printr-o hotărâre a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
„Am asumat să înaintez o propunere către Guvern şi către Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă prin care să poată fi completat ordinul comun ministrul Educaţiei – ministrul Sănătăţii, cu titlu de excepţie: pentru localităţile în care rata de infectare este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul de 60% persoane vaccinate în şcoala sau grădiniţa care funcţionează în acea localitate. Acest lucru va face obiectul următoarei hotărâri CNSU, la finalul acestei săptămâni, şi va ţine cont de evoluţia epidemiologică. Până în prezent, ştim bine, avem din fericire un trend descendent. Se aşteaptă confirmarea acestui trend descendent la finalul săptămânii şi îmi exprim convingerea că va fi adoptată, la finalul săptămânii, această hotărâre CNSU, care va abilita miniştrii Educaţiei şi Sănătăţii să elimine condiţia de 60% prag de vaccinare pentru toate localităţile în care rata de infectare (…) va fi mai mică de 3 la mie la nivelul zilei de vineri, care este considerată zi de referinţă pentru săptămâna următoare”, a declarat Cîmpeanu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.
Minsitrul a subliniat că a susţinut, susţine şi va susţine importanţa deschiderii şcolilor şi grădiniţelor cu prezenţă fizică.
„A trebuit un criteriu de departajare între şcolile şi grădiniţele pentru care putem permite prezenţa fizică şi şcolile şi grădiniţele pentru care nu putem permite prezenţa fizică. Acest criteriu a fost identificat ca fiind rata de vaccinare în rândul personalului din şcoli şi grădiniţe. Este un criteriu care nu este ideal, (…) dar este un criteriu care contribuie la crearea unui mediu sigur mai sigur în şcoli şi grădiniţe pentru copii şi elevi şi, de asemenea, pentru protecţia profesorilor, ştiut fiind faptul că cei vaccinaţi contractează virusul mai greu şi transmit virusul mai greu”, a explicat ministrul.
Potrivit lui Cîmpeanu, a fost propusă valoarea de 70% rată de imunizare, conform regulamentelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, cu includerea persoanelor trecute prin boală, dar, având în vedere dificultatea monitorizării acestora din urmă, s-a ajuns la concluzia că se poate compensa prin adoptarea pragului de 60%. „Aplicarea acestui principiu a dat deja rezultate, în doar o săptămână exact 1.000 de şcoli şi grădiniţe de stat şi private (…) au făcut în aşa fel încât rata de vaccinare a depăşit pragul de 60% şi au putut fi deschise astăzi”, a precizat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul a menţionat că, luni, s-au deschis 4.847 de unităţi de învăţământ, şcoli şi grădiniţe de stat şi privat, cu prezenţă fizică.
„Astăzi, peste două milioane de elevi şi preşcolari au avut şansa prezenţei fizice. (…) Reprezintă 68% din numărul total al şcolilor şi grădiniţelor cu personalitate juridică. Am anunţat deja la finalul acestei săptămâni că am solicitat raportare la nivel detaliat de structură arondată, în aşa fel încât să putem compensa acel neajuns prin care o şcoală cu personalitate juridică într-o comună, având trei structuri arondate în trei sate diferite, uneori la distanţă unele faţă de altele, în cazul în care înregistrează o rată de vaccinare sub 60%, totuşi să mergem în detaliu, dacă avem una sau două structuri în care rata de vaccinare este peste 60% să putem permite prezenţa fizică”, a completat ministrul Educaţiei.
În opinia sa, un alt neajuns este acela că există localităţi în care rata de infectare cu SARS-CoV-2 este 0 sau tinde spre 0 şi sunt foarte puţine persoane vaccinate anti-COVID.
„În acele localităţi izolate se înregistrează şi cele mai mari dificultăţi din perspectiva educaţiei, în general, şi din perspectiva predării online. Se înregistrează dificultăţi din perspectiva accesului la internet, din perspectiva disponibilităţii de echipamente electronice, din perspectiva conţinutului digital şi a profesorilor care să fie formaţi pentru predarea online, de partea de evaluare online nici nu are rost să mai discut”, a menţionat Cîmpeanu.
Știre inițială: Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, propune ca în localităţile în care incidenţa cazurilor COVID-19 este mai mică de 3 la mie să se renunţe la pragul minim de vaccinare de 60% pentru personalul didactic, astfel încât orele de curs să se desfășoare cu prezență fizică.
“În măsura în care autorităţile sanitare sunt de acord, voi propune următorul lucru: în localităţile în care rata de incidenţă este mai mică de 3 la mie să se poată renunţa la acest prag minim de vaccinare. În acest fel, am putea da posibilitatea acelor localităţi din mediul rural în care nu sunt infectaţi, dar nici suficient de mulţi vaccinaţi, să poată deschide şcoala cu prezenţă fizică. Atrag atenţia că tocmai în aceste şcoli din mediul rural predarea online este cea mai deficitară”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, luni, la un post de televiziune.
Ministrul a precizat că va face propunerea către ministerul Sănătății și CNSU, însă, cel puțin în această săptămână, școlile vor fi deschise după regulile cunoscute.
“Nu pot să vă dau niciun orizont de timp pentru că această decizie nu ţine doar de propunerea Ministerului Educaţiei. Această decizie va trebui să fie analizată de către Ministerul Sănătăţii şi apoi de către CNSU”, a mai spus ministrul Educației.
În legătură cu stabilirea pragului de 3 la mie, Sorin Cîmpeanu a spus că „un prag trebuie să existe undeva, pentru a departaja ce se poate deschide cu prezenţă fizică”.
„Acelaşi lucru s-a spus şi atunci când am avut de ales între varianta 1 care ni s-a propus şi pe care am refuzat-o, ar ţine toate şcolile şi grădiniţele închise, ceea ce este inacceptabil pentru că în acest fel distrugem acest popor ţinând şcolile şi grădiniţele închise, şi varianta 2, care, de asemenea, nu era acceptabilă pentru că am fi negat pandemia, de a lăsa toate şcolile şi grădiniţele deschise. Trebuia un prag şi acel prag a fost de 60%, deşi OMS a recomandat 70% rată de imunizare pentru a asigura imunizarea de grup, cu luarea în considerare a persoanelor trecute prin boală, pentru că au fost dificil de monitorizat acele persoane trecute prin boală, cu sau fără certificare, am decis coborârea pragului la 60%, fără includerea acestor persoane trecute prin boală. Deci un prag trebuie să existe undeva pentru a departaja ce putem deschide cu prezenţă fizică, încercând să creăm un mediu cât mai sigur pentru elevi şi cadre didactice şi ce nu putem deschide cu prezenţă fizică. În final, această propunere este o tranziţie către normalitate, normalitatea fiind aceea în care toţi elevii şi copiii din grădiniţă merg la şcoală şi la grădiniţă”, a explicat Sorin Cîmpeanu.
Ministrul Educației a menţionat că există şi şcoli în care, deşi rata de vaccinare este peste 60%, s-a luat decizia în interiorul şcolii de a rămâne în online.
„Avem astfel de situaţii, inspectoratele şcolare au aprobat solicitările consiliilor de administraţie. În Bucureşti sunt 27 de şcoli în care rata de vaccinare este peste 60% şi s-a cerut şi aprobat intrarea în online, pe baza unor deficienţe de resurse umane, spre exemplu, cazuri de infectare în rândul profesorilor sau de carantinare sau deficienţe de infrastructură. Am avut şi în Buzău astfel de situaţii, am mai avut în alte locuri, dar nu sunt foarte multe”, a adăugat Cîmpeanu.