Un nou tratament de profilaxie pentru prematuri

0
248

Incidenta nou-nascutilor prematuri in Romania este de aproximativ 7 – 8%, a declarat conf. dr. Silvia Stoicescu, seful Clinicii de nou-nascuti a Maternitatii Polizu, cu prilejul lansarii unei noi terapii pentru virusul sinctial respirator (VSR) care ii afecteaza in special pe prematuri.

Medicul a precizat ca in clinica pe care o conduce copiii care se nasc la 25 de saptamani supravietuiesc in proportie de 25%, cei care ajung la 27 de saptamani – 75%, iar la 30 saptamani rata de supravietuire este de 95%.

„Ideea este sa il sustii in viata fara sechele pulmonare, pentru ca prematurii nu au dezvoltat plamanul”, a explicat specialistul, adaugand ca rata de nastere prematura este mai mare in familiile dezorganizate, cu probleme socio-economice, dar si la mamele in varsta.

Conf. dr. Silvia Stoicescu afirma ca recuperarea unui astfel de copil se face greu pana la un an si jumatate si se continua pana la sapte ani. Orice copil care se naste inainte de termen nu beneficiaza de anticorpi de la mama. Daca este alaptat cel putin doua luni sunt mai putin susceptibili de a face o infectie cu virusul VSR.

in legatura cu noua terapie cu Synagis, conf. dr. Stoicescu a spus ca se utilizeaza in toata Europa, iar in tara noastra de doi ani. Acest anticorp monoclonal umanizat este recomandat ca profilaxie pentru prematuri, acestia fiind feriti de infectia cu virusul VSR. Tratamentul se utilizeaza si pentru nou-nascutii cu malformatii congenitale si pentru cei cu HIV/SIDA.

Prof. dr. Adrian Streinu Cercel a explicat ca virusul este responsabil, in proportie de 62%, de infectii care sunt limitante de viata. El a subliniat ca, pana la doi ani, toti copiii au trecut macar o data prin infectia cu VSR. Specialistul a mentionat ca, pana la 20% dintre pacienti, sunt spitalizati si aproximativ 1% – 3% dintre acestia mor, nou-nascutii sub 35 de saptamani prezentand cel mai mare risc de deces.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCentru european statistic de monitorizare a cazurilor oncologice
Articolul următorVirusul HIV ar putea fi invins!