UMF “Carol Davila”, prin Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI)

    0
    1051
    foto: UMFCD

    sursa foto: UMFCD/Facebook

    Institutul de Cercetare-Dezvoltare în Genomică, subordonat Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, alături de Autoritatea pentru Digitalizarea României, participă la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI), “o etapă importantă în consolidarea capacităților țării noastre în cercetarea genomică și integrarea în infrastructura pan-europeană de date genomice”.

    “UMF Carol Davila coordonează pregătirea unuia dintre cele mai mari proiecte de cercetare medicală din țara noastră, Dezvoltarea cercetării genomice în România (ROGEN), împreună cu ICDG și alți 18 parteneri publici (UMF-uri, universități, unități sanitare și organizații de cercetare). Participarea României la GDI va contribui la succesul ROGEN și va facilita adoptarea genomicii în furnizarea de asistență medicală și în politica de sănătate publică. Viziunea strategică pentru genomică a Guvernului României va susține colaborarea dintre cercetare preclincă și domeniul medical, în vederea accelerării progesului științific și translatarea rezultatelor în practica medicală, spre beneficiul pacientului”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie “Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Viorel Jinga.

    Proiectul GDI, cofinanțat de Programul Europa Digitală, își propune să implementeze Inițiativa 1+Million Genomes (1+MG) prin asigurarea asigurarea accesului securizat la date genomice umane de înaltă calitate și la datele clinice corespunzătoare în toată Europa.

    România va avea o integrare accelerată în Inițiativa 1+MG, urmărind finalizarea fazei de integrare până în 2026. Aceasta implică înființarea Grupurilor Naționale în Oglindă, sustenabilitatea pe termen lung, modelele de guvernanță, cadrul legal, dezvoltarea planurilor naționale de date genomice, implementarea și testarea infrastructurii de date 1+MG.

    Aderarea României la Proiectul European pentru Infrastructura de Date Genomice (GDI) a fost anunțată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării.

    Articolul precedentCreştere bruscă a numărului de cazuri de rujeolă în Europa, avertizează OMS
    Articolul următorOrganizarea concursurilor pentru ocuparea a 2.700 de posturi din sistemul sanitar, aprobată de Guvern