Tuberculoza, o boala foarte molipsitoare

0
269

Tuberculoza este o boala foarte molipsitoare si se transmite preponderent pe cale aeriana, a subliniat, marti, dr. Manuela Gheorghiu, de la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu prilejul simpozionului „Cum sa scriem despre tuberculoza”, organizat la Şcoala de Sanatate Publica.

Specialista a afirmat ca la varsta adulta probabil toti suntem afectati de aceasta boala, insa putini fac infectia in conditii favorizante. Boala poate afecta orice organism, este extrem de contagioasa. Şi aici este vorba de tuberculoza pulmonara, pentru ca exista si alte feluri de tuberculoze, a explicat dr. Manuela Gheorghiu.
Ea a adus in discutie faptul ca explicatia pentru care s-a constatat o crestere a tuberculozei in tara noastra a fost poate si pentru ca a scazut rata de detectie in ultimii ani.

in ceea ce priveste incidenta si prevalenta acestei boli, dr. Manuela Gheorghiu a explicat ca Romania se situeaza intre tarile cu o prevalenta mare a tuberculozei si, desi Romania continua sa aiba cea mai mare incidenta din Europa, in ultimii cinci ani valorile acestui indicator au inregistrat reduceri semnificative, de la 153,1 la suta de mii de locuitori in 2002 la 110,1 la suta de mii de locuitori in 2007.
Numarul total de cazuri noi diagnosticate a fost de 19.560, cu o incidenta de 90,8 la suta de mii, in timp ce numarul total al recidivelor a fost de 4.168, avand o recidiva de 19,3 la suta de mii de locuitori. Şi in ceea ce priveste mortalitatea tuberculozei, Romania a inregistrat, de asemenea, valori in descrestere – de la 0,7% in 2002 la 7,8% in 2006.

Judetele cu cea mai mare incidenta sunt Dolj, Ilfov, Giurgiu, Constanta si Moldova, iar la polul opus se afla Harghita si Covasna, acestea avand sub 50 la suta de mii de locuitori, cifra care le apropie de tarile Europei de Vest, a mentionat dr. Gheorghiu.
Privitor la incidenta la copii, specialista a subliniat ca aceasta este asemanatoare cu situatia care s-a inregistrat la adulti, o crestere intre 2002-2004 si apoi o scadere.
intre cauzele care favorizeaza aparitia tuberculozei se numara atat situatia economica precara, fara sa fie factorul favorizant, cat si aglomerarea populationala, care face ca transmiterea sa se faca mai frecvent si sa apara o incidenta mai mare.
Tratamentul acestei afectiuni este diferit. Exista un tratament de prima intentie, in cazul infectiei de inceput. Apoi, daca acest tratament nu da rezultate si apare rezistenta la tratament, exista tratamente mai dure.
in opinia specialistilor, boala trebuie sa fie mai bine cunoscuta de catre populatie, pericolul pe care aceasta il reprezinta comparativ cu alte boli, precum SARS, gripa aviara, Ebola sau alte afectiuni, aceasta pentru ca tuberculoza omoara mai mult decat aceste boli la un loc.
Potrivit statisticilor, tuberculoza omoara anual 1.600.000 de persoane in toata lumea, pe cand SARS-ul doar 813 persoane, si asta de la momentul izbucnirii acestei afectiuni si pana in prezent. Totodata, doar cinci cazuri de infectie cu Antrax au fost de mortalitate, iar virusul gripei aviare a ucis 243 de persoane, a subliniat prof.dr. Lee Reichmann, de la Universitatea de Medicina din New Jersey, participant la simpozionul de la Şcoala de Sanatate Publica.

Ca istoric al tuberculozei, trebuie spus ca epidemii de tuberculoza s-au inregistrat inca din perioada neoliticului. Una dintre cele mai grave a fost epidemia din 1800, iar la momentul in care Robert Koch a descoperit bacilul care provoaca tuberculoza, au inceput sa se faca studii si in ceea ce priveste medicatia si astfel ca descoperirea medicamentelor pentru tratamentul tuberculozei se face in perioada 1944-1951.
Prof.dr. Lee Reichmann a spus ca tuberculoza omoara mai multi tineri decat orice alta boala infectioasa. in lume, la fiecare doua minute un copil moare de tuberculoza, vaccinarea nefiind suta la suta eficienta. El a subliniat faptul ca aceasta boala este singurul si cel mai mare ucigas al femeilor tinere. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, tuberculoza este responsabila de 9% dintre decesele la femeile cu varste cuprinse intre 15 si 44 de ani.
Au fost aduse in discutie si altfel de probleme cu care se confrunta oamenii afectati de aceasta boala: discriminare, stigmatizare, izolare sociala.

Impactul uman al tuberculozei este foarte mare. in medie, un pacient pierde intre trei si patru luni de munca, daca este afectat. Pierderea anuala este echivalenta cu 20-30% din venitul total al familiei, a explicat prof.dr. Lee Reichmann. El a explicat ca unul sau doi bacili sunt suficienti pentru a infecta o persoana.
Medicii prezenti la seminar au mentionat ca retragerea infectiei se face in mai multi ani. O persoana infectata cu tuberculoza nu este obligatoriu bolnava de tuberculoza. in aceasta situatie, sistemul imunitar tine sub control bacteria, iar persoana nu este bolnava. Tuberculoza ca boala apare cand sistemul imunitar nu se mai poate tine sub control infectia si atunci bacilii se inmultesc foarte rapid si determina boala.
Prof.dr. Lee Recihmann a opinat ca este foarte important ca sa se implementeze strategii eficiente pentru control al tuberculozei, sa se imbunatateasca conditiile de locuit, sa fie spatii cat mai putin aglomerate. in opinia sa, strategia OMS pentru controlul tuberculozei este o combinatie de componente tehnice si de management care asigura disponibilitatea unei retele de diagnostic si tratament care sa fie usor accesibil populatiei.

Dr. Iulia Husaru, de la Romanian Appeal, a adus in discutie faptul ca in Romania Programul national de control al tuberculozei a fost descentralizat, ceea ce ea considera ca este un lucru rau in prezenta situatie. Ea considera ca descentralizarea face ca licitatiile pe care trebuie sa le desfasoare unitatile care se ocupa de tuberculoza si autoritatile de sanatate publica sa duca la pauze in aprovizionarea cu medicamente, ceea ce pentru un bolnav este extrem de grav, pentru ca o intrerupere de doua saptamani a tratamentului poate sa compromita intregul tratament de pana la acel moment.

Dr. Iulia Husaru a spus ca, desi s-au facut demersuri catre Ministerul Sanatatii pentru a nu descentraliza acest program, cu atat mai mult cu cat Romania ocupa un loc fruntas in ceea ce priveste incidenta bolii, opinia Ministerului Sanatatii nu s-a schimbat.
in cadrul seminarului au fost acordate doua premii presei pentru modul cum au reflectat si au scris despre tuberculoza, in valoare de cate 500 de euro, fiecare impozabili. Este vorba de Carmen Vasile, care a ridicat premiul de la sectiunea de televiziune, si Gabriela Borceanu, care a castigat premiul pentru sectiunea presa scrisa.

Articolul precedentŞapte feluri in care organismul este influentat de ritmul circadian
Articolul următorUNFPA: 40% dintre romani nu folosesc metode contraceptive