Tot mai multi medici romani pleaca din tara in cautarea unor salarii occidentale

0
245

impinsi de salariile prea mici si de conditiile de munca precare, medicii romani emigreaza in numar din ce in ce mai mare in Europa de Vest, un fenomen care risca sa afecteze un sistem sanitar aflat deja in suferinta, relateaza AFP sambata intr-un amplu reportaj.

Potrivit unui sondaj efectuat la sfarsitul anului 2007 de fundatia Solidaritatea Medicala Europeana, 45% dintre medicii si asistentii medicali romani chestionati au declarat ca vor sa plece sa munceasca in strainatate.

Primul motiv invocat este cel al salariilor. Un medic in curs de specializare, dupa sase ani de studii, nu primeste decat un salariu de baza de 220 de euro pe luna, in conditiile in care salariul mediu in Romania este de circa 350 de euro.
Fenomenul exodului medicilor romani este unul care dateaza de la aderarea tarii la Uniunea Europeana (UE), in ianuarie 2007, crede Dimitrie Pelinescu Onciul, directorul celui mai mare spital privat din Romania. „A devenit foarte usor sa pleci sa muncesti in UE si tentatia este cu atat mai mare cu cat diferenta de salariu este importanta”, explica el.

Potrivit datelor Ordinului Medicilor Francezi din mai 2008, numarul medicilor romani care profeseaza in Franta a crescut cu 320% in ultimele zece luni.
De altfel, de la inceputul anului, peste 7.000 de angajati din domeniu au solicitat Ministerului Sanatatii roman o recunoastere peste hotare a diplomelor lor.
Confruntate cu un fenomen din ce in ce mai evident, autoritatile de la Bucuresti incearca sa dea asigurari ca problema nu este una alarmanta. Potrivit Colegiului Medicilor din Romania (CMR), „doar 4% din medicii romani practicanti au plecat din tara in 2007”, in majoritatea cazurilor in tari din UE.
La Ministerul Sanatatii nu se vorbeste inca despre un „deficit” de medici la nivel national, ci doar despre „un grad de ocupare a posturilor insuficient in anumite specialitati”.
Cardiologii, urologii, neurochirurgii si anestezistii lipsesc astfel in multe spitale si numerosi bolnavi sunt nevoiti sa se deplaseze in judetele vecine pentru a consulta un specialist.
Statisticile oficiale insa „nu reprezinta realitatea”, apreciaza Clara Matei, o studenta la medicina care a infiintat o asociatie care sa faciliteze demersurilor necesare pentru plecarea candidatilor peste hotare. „Cei care decid sa-si termine studiile in strainatate, si sunt din ce in ce mai numerosi, nu au nevoie de o recunoastere a diplomei. Ei nu trec deci pe la minister”, a explicat ea.
Desi incearca sa minimalizeze amploarea exodului medicilor, guvernul roman face totusi eforturi sa gaseasca mijloace care sa-i determine sa ramana, comenteaza AFP.
A fost lansat un vast proiect de constructie a unor spitale regionale – 32 pana in 2012 – si a fost decisa majorarea salariului de baza al medicilor. Astfel, salariul de baza al unui generalist a crescut in luna aprilie la 415 euro, fata de 250 de euro anterior, iar cel al unui specialist a fost majorat la 400 de euro, de la 220 de euro in 2007.
Este totusi inca foarte putin pentru majoritatea medicilor romani, care, potrivit sondajului fundatiei Solidaritatea Medicala Europeana, ar fi dispusi sa ramana in tara daca veniturile lor ar fi cuprinse intre 500 si 1.000 de euro.

Articolul precedentCerealele integrale sunt benefice in mentinerea greutatii
Articolul următorCe-i imbolnaveste pe profesori?