ULTIMELE ARTICOLE

Raed Arafat: Tirurile de ATI sunt în garanție

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a declarat că tirurile de terapie intensivă sunt în garanţie şi au fost verificate la interval de două – trei luni de către reprezentanţii firmei care asigură garanţia.

Raed Arafat a spus că potrivit informaţiilor existente la acest moment, luni, în jurul orei 16,25, a existat o creştere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş”.

Într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria, Raed Arafat a arătat că nu există informaţii în legătură cu motivele care au dus la această creştere a presiunii şi că acest aspect face obiectul unei anchete.

„Ventilatoarele sunt de fabricaţie americană. Ventilatoarele, când se depăşeşte 6 bari, intră în sistem de autoprotecţie şi se opresc”, a precizat secretarul de stat în MAI.

Incident la unitatea mobilă de ATI de la „Victor Babeș”: Cîțu a cerut o anchetă rapidă

Premierul Florin Cîţu a transmis, luni seara, condoleanţe familiilor celor trei persoane decedate la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul „Victor Babeş” din Capitală, unde s-a produs o defecţiune la instalaţia de oxigen şi a anunţat că a cerut ministrului Afacerilor Interne o anchetă rapidă în acest caz, pentru ca toţi cei care vor fi găsiţi vinovaţi să răspundă.

„S-a produs încă o tragedie în România, la Spitalul „Victor Babeş”, trei persoane au decedat, în acest moment nu ştim de ce. Condoleanţe familiilor îndoliate şi, din ce ştim până acum, se pare că este un accident, dar a început şi o anchetă. Am vorbit cu ministrul de Interne, bineînţeles că o să vină după această declaraţie, o să mă întâlnesc şi cu ministrul de Interne, dar am vorbit la telefon. I-am cerut ca această anchetă să fie cât mai rapidă şi mai transparentă, pentru că toţi vinovaţii pentru ce s-a întâmplat în această seară trebuie să răspundă”, a declarat Florin Cîţu, la Palatul Victoria.

Premierul a adăugat că în acest război cu pandemia de COVID-19 presiunea pe spitale, în special pe secţiile de terapie intensivă, este foarte mare şi de aceea este nevoie de ajutorul tuturor actorilor din societate, subliniind că vaccinarea este singura soluţie.

„Suntem într-o luptă şi într-un război cu această pandemie de un an de zile. Presiunea pe spitale este foarte mare, presiunea pe secţiile de terapie intensivă este foarte mare. Trebuie cu toţii să ajutăm şi de aceea am spus întotdeauna sau în ultima perioadă am vorbit despre această campanie de vaccinare – este singura soluţie, în acest moment este foarte important. Pe partea noastră, de ce am ieşit în această seară, şi era important, am văzut că administratorii sau reprezentanţii statului fug în aceste momente, fug de comunicare. Cetăţenii au nevoie să comunicăm mai mult în aceste momente. Au nevoie să venim să le explicăm. De aceea l-am adus în această seară lângă mine pe domnul Arafat să explice exact ce s-a întâmplat, o să stea cu dumneavoastră aici să răspundă la întrebări. Ceea ce ştim până acum: nu trebuie să mai fugim de comunicare. Trebuie să venim să comunicăm transparent românilor de fiecare dată”, a afirmat Cîţu.

Şeful Executivului a precizat că autorităţile vor încerca în continuare să asigure cât mai multe paturi la terapie intensivă.

„În continuare vom pune resurse şi vom încerca să avem mai multe paturi de terapie intensivă, aşa cum am cerut acum două luni de zile, pentru că în continuare suntem în această luptă cu pandemia. Nu putem să garantăm acum că astfel de accidente nu se vor mai întâmpla. Eu sper că nu se vor mai întâmpla şi sper să avem resursele să trecem cât mai bine. Dar, ca să reducem presiunea şi să ne asigurăm că nu se mai întâmplă aşa ceva, trebuie să avem o campanie de vaccinare de succes. Ele merg mână în mână în acest moment”, a mai declarat Cîţu.

Spitalul „Victor Babeş”, despre incidentul de la unitatea mobilă de ATI

Reprezentanții Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş” au transmis că în prezent, la fața locului se desfășoară ancheta organelor abilitate în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei de la unitatea mobilă de ATI, iar personalul medical și cel auxiliar din cadrul unității sanitare acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului.

” În această seară, în jurul orei 17:00, la Unitatea mobilă de Terapie intensivă amplasată de DSU în curtea Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş” – operațională începând cu data de 10.09.2020 – a avut loc o avarie ale cărei cauze sunt investigate în acest moment. Din păcate, în ciuda eforturilor personalului medical, în urma acestui eveniment nefericit au decedat trei dintre cei opt pacienți bolnavi de COVID-19 internați în Unitatea mobilă de Terapie intensivă. În ceea ce îi privește pe ceilalți cinci pacienți, patru au fost transferați în siguranță la alte spitale, iar unul a fost relocat în secția principală de Terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş”. În prezent, la fața locului se desfășoară ancheta organelor abilitate în vederea stabilirii cu exactitate a circumstanțelor producerii tragediei, iar personalul medical și cel auxiliar din cadrul unității sanitare acordă întregul lor sprijin pentru aflarea adevărului”, se arată într-un comunicat de presă al Spitalului de Boli Infecțioase și Tropicale „Dr. Victor Babeş”.

Voiculescu va solicita un control asupra problemelor tehnice de la unitatea mobilă ATI „Victor Babeș”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a declarat că mâine va solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus la incidentul la unitatea mobilă de ATI de la Spitalul „Victor Babeș” și a transmis condoleanțe familiilor celor decedați.

„Azi în jurul orei 18:30 am aflat despre problemele de la Spitalul Victor Babeș. Am sunat pentru a mă asigura că pentru pacienții COVID-19 se vor găsi locuri în alte spitale din București. Am mers apoi acolo pentru a vorbi cu medicii și conducerea spitalului. Cinci dintre ei au fost trasferați în siguranță. Trei dintre ei, din păcate, nu au putut fi salvați. O anchetă penală este în desfășurare, iar mâine voi solicita un control asupra problemelor tehnice care au dus aici. Condoleanțe pentru familiile îndurerate!”, a transmis ministrul, într-o postare pe Facebook.

Cercetări declanşate de Poliţie referitoare la decesul pacienţilor de la unitatea mobilă ATI Victor Babeş

Direcţia Generală de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Omoruri a anunţat luni că, sub coordonarea unităţii de Parchet competente teritorial, a declanşat cercetări cu privire la decesul celor trei pacienţi de la Unitatea mobilă de Terapie intensivă operată tehnic de Spitalul „Victor Babeş”.

Potrivit unui comunicat de presă, cercetările vizează stabilirea cauzelor şi condiţiilor în care s-au produs decesele.

Trupurile neînsufleţite urmează să fie ridicate şi transportate la INML în vederea efectuării necropsiei, a precizat sursa citată.

UPDATE Nicuşor Dan a sesizat Parchetul în legătură cu incidentul de la unitatea mobilă ATI de la Victor Babeş

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 în legătură cu incidentul de la unitatea mobilă de la Spitalul Victor Babeş,  afirmând că „vinovații trebuie identificați și pedepsiți”.

Primarul a mai spus că a solicitat colaborarea deplină a personalului Spitalui „Victor Babeş” în cadrul cercetărilor care vor avea loc.

” În această seară, din nefericire, au decedat în condiții neclare trei pacienți de la Spitalul Victor Babeș din Capitală. E o tragedie, un moment dramatic în care vieți omenești au fost pierdute. Prezint condoleanțe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situație, fiindcă vinovații trebuie identificați și pedepsiți. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a transmis primarul Nicuşor Dan.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, referitor la situația petrecută la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, că personalul medical a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile. Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, a precizat DSU.

 

UPDATE Incident „Victor Babeș”,reacţia DSU:Personalul medical a semnalat intrarea în avarie a ventilatoarelor

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a transmis, referitor la situația petrecută la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, amplasată în curtea Spitalului „Victor Babeș” din Capitală, că personalul medical a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR. La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile. Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune. Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, a precizat DSU.

 

MS: Trei pacienţi au murit după defectarea instalaţiei de oxigen de la unitatea mobilă ATI „V.Babeş”

Ministerul Sănătații a fost informat, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, că trei pacienți și-au pierdut viața la Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă, operaționalizată sub coordonarea Departamentului pentru Situații de Urgență (Ministerul Afacerilor Interne), operată tehnic de Spitalul ”Victor Babeș” (PMB / ASSMB), se arată într-un comunicat al instituţiei.

Din primele informații transmise Centrului Operativ Pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Sănătății, defecțiunea a avut loc la instalația de oxigen a unității mobile, potrivit aceluiaşi comunicat.

Cinci pacienți au fost transferați rapid, respectiv unul într-o altă secție din spitalul Victor Babeș și ceilalți patru la Spitalul ROL2 de la Otopeni, Spitalul Clinic de Urgență „Bagdasar-Arseni” și Spitalul Floreasca, precizează MS.

Ministrul Sănătații a fost la fața locului și s-a informat despre starea pacienților și asupra cauzelor incidentului.

Potrivit unor surse, se pare că ar fi fost vorba despre presiune prea mare de oxigen ce a dus la blocarea ventilatoarelor.

Spania va administra cu prioritate vaccinul produs de Johnson & Johnson celor cu vârsta între 70 şi 79 de ani

Spania va imuniza cu prioritate cu vaccinul de la Johnson & Johnson, în următoarea perioadă, persoanele din grupa de vârstă 70-79 de ani, a anunţat luni ministrul sănătăţii, Carolina Darias, transmite Reuters.

Primele 300.000 de doze din acest vaccin, care se administrează într-o singură doză, vor sosi în Spania miercuri dimineaţă, le-a declarat ministrul reporterilor prezenţi pe aeroportul din Gran Canaria, după o vizită în insulele Canare.

Compania Johnson & Johnson a început luni livrările către statele Uniunii Europene, cu o oarecare întârziere provocată de probleme de producţie, au indicat oficiali ai celor două părţi.

După un început lent al campaniei sale de imunizare, Spania mizează pe o creştere substanţială a cantităţilor de vaccinuri ce vor fi livrate în trimestrul al II-lea pentru a-şi atinge obiectivul de a vaccina jumătate din populaţie până în iulie.

Între lunile aprilie şi septembrie, guvernul aşteaptă 87 milioane de doze de vaccin.

În condiţiile în care majoritatea rezidenţilor din centrele de îngrijire şi personalul medical din prima linie a fost vaccinat cu ambele doze, iar 80% dintre spaniolii de peste 80 de ani au primit prima doză, prioritari sunt de acum cei între 70 şi 79 de ani.

Creşterea imunizării persoanelor vulnerabile devine tot mai presantă, dat fiind că un nou val de infectări începe să se intensifice.

Vineri, rata de infectare calculată ca medie pe ultimele 14 zile a numărului de cazuri la 100.000 de locuitori a ajuns la 182, o creştere cu circa 50% în trei săptămâni, dar mult sub vârful de 900 consemnat în ianuarie.

Col.dr. Valeriu Gheorghiţă, despre când vor fi suficiente doze de vaccin antiCOVID în România

Preşedintele Comitetului naţional de coordonare a activităţilor privind vaccinarea împotriva SARS-CoV-2 (CNCAV), col. dr. Valeriu Gheorghiţă, a declarat că numărul de doze de vaccin antiCOVID ar trebui să fie suficient din septembrie, să nu se mai impună o prioritizare şi să existe un acces mult mai uşor la imunizare.

„Teoretic, din septembrie ar trebui ca numărul de doze să fie suficient și să nu se mai impună o prioritizare, dar este important să facilităm accesul celor mai vulnerabili la vaccinare. Cred că până la acel moment vom reuși să vaccinăm mare parte a persoanelor adulte, așa că din septembrie ar trebui să avem suficiente locuri și doze cât să nu mai fie nevoie de această prioritizare și să existe un acces mult mai ușor la procesul de vaccinare”, a declarat col. dr. Valeriu Gheorghiţă, la un post de televiziune.

De asemenea, în ceea ce priveşte vaccinarea copiilor cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani, col. dr. Valeriu Gheorghiţă a spus că Pfizer este singura companie care a depus documentația în vedere obținerii autorizației pentru administrarea vaccinului antiCOVID la acest segment de vârstă.

„Primul pas este să se obțină autorizarea pentru administrarea vaccinului la segmentul de vârstă 12-15 ani. Singurul vaccin care este în măsură să asigure această indicație, în momentul de față, este vaccinul de la Pfizer, care a și depus documentația la FDA, urmând ca ulterior să depună aceleași date și la Agenția Europeană a Medicamentului. În general, timpul de acordare a acestei autorizări este de aproximativ două luni așa că estimăm că din al treilea trimestru al acestui an se va obține această autorizare și vom putea să includem inclusiv această grupă de vârstă pentru vaccinarea cu Pfizer”, a explicat Valeriu Gheorghiță.