SUUB: Pacienţii cu boli cardiace pot fi operaţi endoscopic

0
375

Pacienţii cu afecțiuni cardiace pot fi operaţi la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti cu ajutorul tehnicii endoscopice, intervenţiile realizându-se în Blocul Operator Central, informează un comunicat de presă al unităţii medicale.

„De la începutul acestui an, la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, echipa medicală condusă de conf. dr. Cătălin Constantin Badiu a trecut la un nou standard în chirurgia cardiacă minim invazivă, şi anume chirurgia cardiacă endoscopică. Aceste intervenţii se fac în Blocul Operator Central de la SUUB, acolo unde există aparatură de ultimă generaţie necesară pentru astfel de operaţii. Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti devine astfel unul din puţinele centre din Europa unde se face chirurgie cardiacă endoscopică”, se arată în comunicatul citat de Agerpres.

Incizia are doar 3 centimetri

Chirurgia cardiacă endoscopică reprezintă o tehnică superioară chirurgiei cardiace minim invazive (la care este necesară depărtarea coastelor), în sensul că pentru a opera inima endoscopic se face o incizie foarte mică, de doar 3 centimetri în spaţiul intercostal, fără a fi afectată deloc structura „geometrică” a toracelui.

„Noi, echipa medicală de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, facem chirurgie cardiacă minim-invazivă de câţiva ani, de când a fost deschisă secţia de chirurgie cardiovasculară. Acum, însă, am mers mai departe, spre proceduri endoscopice de tratare a valvei mitrale, în care trauma unei proceduri minim invazive este şi mai redusă, operând valvele bolnave printr-o incizie de aproximativ 3 centimetri printre coaste fără a atinge structurile osoase. (…) Procedura endoscopică de tratare a valvei mitrale are un beneficiu real şi semnificativ pentru pacient, deoarece structurile osoase ale toracelui nu sunt afectate deloc. Dacă în cazul chirurgiei clasice se deschidea sternul, iar în cazul chirurgiei cardiace minim invazive depărtam coastele, de data aceasta intrăm pur şi simplu prin spaţiul de circa un centimetru lăţime existent între două coaste”, a explicat şeful Secţiei de Chirurgie Cardiovasculară de la SUUB, Cătălin Constantin Badiu, citat în comunicat.

Articolul precedentDNA, la Spitalul Floreasca. Perchezițiile l-ar viza pe Mircea Beuran, într-un dosar de corupție
Articolul următorNumărul românilor decedați din cauza gripei a ajuns la 34