Bacilul Koch care determină tuberculoza, depistat rapid printr-o tehnică moleculară modernă

0
381

sursa foto: Spitalul Victor Babeș Timișoara/Facebook

Bacilul Koch, care determină tuberculoză, poate fi depistatat în mai puțin de două ore, printr-o tehnică moleculară modernă, folosind sistemul GeneXpert, în timp ce, prin metodele tradiţionale, rezultatul era obţinut după două luni, iar pentru a determina multidrog-rezistența la cele două luni se mai adăuga încă o lună pentru antibiogramă, prin metode clasice. Astfel, timpul total de la recoltarea probelor și până la obținerea antibiogramei în laborator era de trei luni.

Sistemul GeneXpert permite diagnosticarea rapidă şi precisă a diferitelor tipuri de infecţii, printre care se numără complexul MTB (Mycobacterium tuberculosis), microorganismul care provoacă tuberculoza, dar şi încărcăturile virale în cazul infecţiilor cu virusurile hepatice B, C şi HIV sau a infecției SARS-CoV-2.

„Aparatele GeneXpert sunt dispozitive extrem de performante, care permit evidențierea nu doar a Bacilului Koch, dar și a altor tipuri de infecții virale sau bacteriene, dacă dispozitivele sau cartușele care sunt utilizate sunt special concepute pentru acele microorganisme. Există acum acest tip de diagnostic și pentru infecția SARS-CoV-2, dar și pentru alte tipuri de infecții bacteriene, nu doar virale sau bacilare. Dacă vorbim de infecția tuberculoasă, aparatele GeneXpert sunt standard GOLD de diagnostic în evaluarea de laborator a pacientului cu suspiciune de tuberculoză, întrucât creează posibilitatea inițierii unui tratament individualizat, la pacienții care au rezistență depistată în timpul examinării la rifampicină, unul dintre tuberculostaticele majore. Prin urmare, atunci când evaluăm sputa unui pacient cu suspiciune de tuberculoză și depistăm că el este pozitiv la testul GeneXpert, aparatul ne aduce o informație suplimentară de existență sau nu a rezistenței la rifampicină. În 90 la sută din cazuri, rezistența la rifampicină este însoțită și de rezistență la hidrazidă. Astfel, de la începutul tratamentului, pacientul va intra într-o schemă de tratament individualizată de pacient cu multidrog rezistență la tuberculostaticele majore, ceea ce scutește mai mult de trei luni de tratament inutil, care se făcea înainte de folosirea acestor aparate pentru tratamentul pacientului cu tuberculoză”, a declarat, pentru Sănătatea. Tv și RoHealth Review, șef. lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.

Avantajele acestui aparat sunt legate de timpul mic de procesare până la obţinerea rezultatului, posibilitatea testării în apropierea punctului de îngrijire, sensibilitatea crescută, dar şi specificitate ridicată şi un risc scăzut de contaminare. Mai mult, sistemul este foarte uşor de utilizat.

„În toate statele lumii, aceste aparate fac parte din dotarea unui cabinet sau a unei camere de gardă. După colectare, sputa se pune direct în acel cartuș care se introduce în aparat, nu prezintă risc de infecție pentru personalul care lucrează cu aparatul respectiv. Pentru tuberculoză, procedura durează în jur de două ore și mai puțin de oră pentru infecția cu SARS-CoV-2. Astfel, într-o perioadă scurtă de timp, poți face un triaj foarte eficient al pacienților, să  nu amesteci pacienți cu infecții diferite sau cu rezistențe diferite, chiar dacă au același tip de infecție. Spre exemplu, pacienții cu tuberculoză sensibilă să nu stea în aceeași încăpere cu pacienții cu tuberculoză rezistentă. De asemenea, această tehnică de diagnostic permite un management extrem de eficient al cazurilor de infecții multidrog-rezistente”, a explicat șef. lucr. dr. Beatrice Mahler.

Această tehnică este folosită de mai mult de cinci ani pe scară largă, la nivel național, a afirmat managerul Institutului „Marius Nasta”.

„Prin cele două proiecte care sunt acum în desfășurare – proiectul norvegian, desfășurat de Institutul „Marius Nasta” și proiectul de Fond Global al Ministerului Sănătății – în următoarea perioadă, toate laboratoarele din reședințele de județ vor avea astfel de aparate , care pot fi utilizate nu doar în diagnosticul tuberculozei sensibile, ci și pentru un screening eficient al multidrog-rezistenței. Aparatele variază ca și capacitate. Sunt aparate care pot face simultan două probe sau 16 probe. Numărul de aparate diferă, pentru că și adresabilitatea în laboratoare diferă. Institutul „Marius Nasta”, fiind laborator național de referință, face screening pentru mai multe zone și pentru o mare parte dintre spitalele din București care au nevoie de acest gen de teste”, a precizat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.

Testarea cu sistemul GeneXpert este gratuită pentru pacienții cu suspiciune de tuberculoză, la recomandarea medicului pneumolog.

„Testarea GeneXpert este decontată din programul național de control al tuberculozei, adică se face gratuit, nu costă nimic pentru pacient, însă recomandarea o face numai un medic pneumolog, în cazul pacientului care are suspiciune de tuberculoză. De ce este important acest aparat? Pentru că, printr-o procedură de laborator specifică, poate să îți pună în evidență Mycobacterium tuberculosis nu doar în spută, ci și în alte produse. Putem să avem tuberculoză urinară, tuberculoză pleurală, iar produsele patologice recoltate de la pacient pot fi prelucrate cu ajutorul acestor aparate, care generează un diagnostic cu sensibilitate și specificitate cel puțin dublă față de metodele convenționale”, a mai spus managerul Institutului „Marius Nasta”.

Și Spitalul de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Dr. Victor Babeş” din Timişoara are în dotare patru asemenea aparate ultramoderne.

„Aparatul poate fi utilizat şi pentru determinarea rapidă a încărcăturilor virale. De exemplu, pentru HIV, aparatul are nevoie de 90 de minute, iar pentru virusurile hepatice B şi C, aproximativ o oră”, a precizat dr. Elena Hogea, șef laborator de analize medicale al Spitalului „Dr. Victor Babeş” Timişoara.

Potrivit OMS, în fiecare an sunt diagnosticate peste nouă milioane de cazuri noi de tuberculoză, iar numărul deceselor se ridică la aproximativ două milioane.

Articolul precedentCMR cere suplimentarea locurilor la Rezidențiat pentru Medicina de familie. În următorii 5 ani, 3.000 de medici de familie vor atinge vârsta de pensionare
Articolul următorOrganizarea și funcționarea centrelor de permanență