SNMF: CNAS a decis pastrarea numarului minim de asigurati inscrisi necesari pentru intrarea in contract cu casa de asigurari

0
235

in urma mai multor discutii purtate intre reprezentantii Societatii Nationale de Medicina Familiei (SNMF) si cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS) s-a decis ca reglementarea referitoare la numarul minim de asigurati inscrisi necesari pentru intrarea in contract cu casa de asigurari trebuie pastrata, potrivit unuicomunicat de presa remis de SNMF la adresa redactiei www.sanatateatv.ro.Astfel se poate vorbi in continuare de un plafon minim de 800 de asigurati per cabinet medicina de familie. De asemenea, reprezentantii CNAS au fost de acord si asupra pastrarii modului de calcul al numarului necesar de medici de familie raportat la populatia dintr-un areal si a comisiilor mixte care analizeaza situatiile particulare, in forma actuala. De altfel s-a decis si pastrarea procentului de plata 50% per capita – 50% per servicii.

„Societatea Nationala de Medicina Familiei multumeste Ministrului Sanatatii si deputatilor din Comisia de Sanatate a Camerei Deputatilor pentru sprijinul acordat in deblocarea situatiei privitoare la modificarea Contractului-cadru. Acest sprijin a dus la acordul verbal al CNAS in cursul intalnirii din 17 martie 2015 de a renunta la propunerile de modificare, respectiv punctele 80, 85-89 si 92 din proiectul de HG afisat pe site-ul CNAS in data de 26 februarie 2015. Fara sprijinul mentionat, pastrarea modificarilor propuse de CNAS ar fi facut posibila destructurarea retelei nationale actuale de asistenta medicala primara ce ar fi adus atingeri grave starii de sanatate a cetatenilor Romaniei, in special a pacientilor din mediul rural. SNMF apreciaza conduita Casei Nationale de Asigurari de Sanatate din cursul zilei de marti, 17 martie 2015 in ceea ce priveste discutiile fructuoase in care ratiunea, argumentele si dialogul au triumfat in beneficiul pacientilor. Decizia luata la finalul discutiilor este de pastrare a reglementarilor referitoare la numarul minim de asigurati inscrisi necesari pentru intrarea in contract cu casa de asigurari, pastrarea modului de calcul al numarului necesar de medici de familie raportat la populatia dintr-un areal si a comisiilor mixte care analizeaza situatiile particulare, in forma actuala. De asemenea s-a decis pastrarea procentului de plata 50% per capita – 50% per servicii”, se arata in comunicatul de presa.

Totodata, reprezentantii medicilor de familie au recunoscut ca modificari ale Contractului-cadru sunt necesare periodic, insa precizeaza ca acestea trebuie facute in urma dialogului cu toti furnizorii, cu profesionistii din sistem care asigura implementarea acestora. Mai mult, modificarile trebuie sustinute in baza argumentelor stiintifice, experientei internationale, a datelor statistice si a unor studii de impact asupra starii de sanatate.

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentIntre 4% si 6% dintre scolari prezinta manifestari ale ADHD
Articolul următorPeste 300 de participanti la cea de-a treia editie a Conferintei RoVaccin 2015