SNMF a trimis o scrisoare deschisa catre forurile de conducere din Romania

0
360

Societatea Nationala de Medicina Familiei (SNMF)a trimis in data de 17 martie 2015 o scrisoare deschisa catre Presedintele Romaniei, Cancelaria Primului – Ministru, Ministrul Sanatatii, Comisiile de Sanatate ale Camerei Deputatilor si Senatului Romaniei prin care a dorit sa atraga atentia asupra anumitor aspecte din proiectul de Hotarare de Guvern pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 400/2014 pentru aprobarea pachetelor de servicii si a Contractului-cadru care reglementeaza conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anii 2014 – 2015.

Mai exact, reprezentantii medicilor de familie au precizat in document ca in ceea ce priveste „monopolul” acestora in asistenta medicala, nu poate fi vorba de asa ceva. „incheierea contractelor cabinetelor de medicina de familie cu casele de asigurari urmeaza un set de reguli stabilite de Ministerul Sanatatii. Comisiile care urmaresc respectarea acestor reguli in prezent au in componenta doi reprezentanti ai Directiilor de Sanatate Publica, doi reprezentanti ai Caselor Judetene de Asigurari de Sanatate, un reprezentant al Colegiului judetean al Medicilor si doar doi reprezentanti ai medicilor de familie”, se arata in scrisoarea deschisa.

in ceea ce priveste existenta unei lacune legislative care sa permita vanzarea listelor de pacienti, medicii de famillie atrag atentia ca, in realitate, vanzarea praxisului este reglementata printr-o lege in vigoare din 2006, fiind o practica absolut normala in orice tara civilizata si este in cel mai bun interes al pacientilor.

Cat despre cresterea calitatii serviciilor medicale odata cu majorarea numarului de medici aflati in concurenta, reprezentantii medicilor de familie sunt de parere ca „nu se poate utiliza notiunea de concurenta cu aceeasi conotatie ca in mediile comerciale, deoarece sanatatea nu poate fi considerata o marfa. Este inacceptabil sa privim asistenta medicala ca pe o marfa comercializabila si nu ca pe un serviciu public. Aceeasi greseala s-a facut si cu farmaciile, iar acum platim acest lucru prin scandalul preturilor la medicamente.”

Mai multe detalii despre acest subiect puteti citi pe www.comunicatemedicale.ro.

Articolul precedentCe trebuie sa stim despre cardul national de sanatate
Articolul următorRomania are cele mai multe cazuri de tuberculoza din UE