Sistem de etichetare nutritionala

0
252

Şapte dintre cele mai importante companii de pe piata de alimente si bauturi racoritoare au lansat un plan national de etichetare nutritionala, bazat pe cantitatea zilnica estimata (CZE).

CZE reprezinta un ghid cu informatii despre cata energie, proteine, glucide /carbohidrati – din care zaharuri, lipide/grasimi, din care saturate, fibre si sare/sodiu – trebuie sa consume o persoana pentru a-si mentine o dieta echilibrata. Acest sistem are la baza recomandarile OMS pentru un adult sanatos, cu greutate medie si cu activitate fizica moderata. CZE difera in functie de sex, greutate, activitate fizica.

Produsele vor avea pe fata principala a ambalajului continutul de energie/portie, alaturi de procentul pe care il reprezinta CZE. Pe verso consumatorii pot citi informatii detaliate, cu privire la continutul din categoriile importante de nutrienti/100 g/portie respectiv energie, proteine, glucide/carbohidrati, din care zaharuri, lipide/grasimi, din care saturate, fibre sodiu/sare, si procentul pe care acestea il reprezinta din CZE pentru un adult.

Scopul campaniei lansate luni este educarea consumatorului roman privind continutul nutritional al alimentelor, intelegerea si utilizarea acestei informatii in constituirea unei diete echilibrate si sanatoase.
Continutul noilor etichete ajuta consumatorii sa compare cat din fiecare nutrient se regaseste intr-o portie de aliment si cat ar trebui sa consumam intr-o zi obisnuita, a declarat dr. Corina Zugravu, de la Fundatia pentru o Alimentatie Sanatoasa. Ea a subliniat ca aceasta etichetare ne ajuta sa echilibram dieta si ne da posibilitatea sa facem o alegere informata potrivita necesitatilor individuale.

Aceasta initiativa voluntara a fost deja anuntata la nivel european, in iulie 2006, de reprezentantii industriei de alimente si bauturi racoritoare din Uniunea Europeana, reuniti in Federatia Europeana a Industriei Alimentare si Bauturilor Racoritoare (CIAA).

Prin aceasta initiativa comuna, firmele Coca-Cola, Danone, Kraft, Mars, Nestle, Star Foods si Unilever, reunite sub ”umbrela” Romalimenta, doresc sa ofere consumatorilor informatii nutritionale clare pe ambalajele lor, pentru a-i ajuta sa aleaga produsele in mod responsabil si pentru a pastra o dieta echilibrata.

„Salut initiativa celor sapte companii alimentare de pe piata romaneasca de a imbunatati informarea consumatorilor cu privire la principalii nutrienti din produsele alimentare”, a declarat Mogor Csibi, vicepresedintele Comisiei pentru mediu, sanatate publica si siguranta alimentara din Parlamentul Europei. El a adaugat ca prin aparitia noii etichetari CZE in Romania, consumatorul va beneficia de o informare mai clara asupra compozitiei produselor.

”in momentul de fata, in Parlamentul European se afla in lucru propunerea legislativa referitoare la informarea consumatorului in ceea ce priveste produsele alimentare. Eu voi incerca sa contribui la conturarea unei legislatii care sa vina atat in intampinarea nevoilor consumatorului european, cat si a cerintelor industriei de profil”, a precizat Mogor Csibi. El a mentionat ca, in prezent, nu exista un consens la nivel european privind legislatia in acest domeniu, dar se spera ca pana in 2012 -2013, sa se poata contura o legislatie europeana.
Parlamentarul european a spus ca anual in lume se inregistreaza aproximativ 400.000 de cazuri de copii cu obezitate, ceea ce reprezinta un fenomen ingrijorator.

Campania este lansata intr-un proiect pilot la Bucuresti si apoi se va analiza si extinderea in alte localitati din tara, cu sprijinul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului si avizul Ministerului Sanatatii Publice.
Reprezentantii companiilor initiatoare spun ca etichetarea produselor se va face pana la sfarsitul anului.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentIranul a interzis cabinele de bronzat din motive de sanatate
Articolul următorParticularitati de evolutie in Diabetul Zaharat de tip 1 la pubertate