Sinuzitele – Complicatii, diagnostic si tratament

0
372

Dr. Dragulescu Maria Celesta, medic specialist ORL

Sinuzitele sunt infectii ale membranei mucoase care captuseste interiorul foselor nazale si sinusurile (spatii goale, cavitati localizate in jurul ochilor, obrajilor si a nasului). Exista doua tipuri de sinuzita: acuta (sub 3 saptamani, cu debut brusc) si cronica (pe termen lung, mai mult de 3 luni).
Cauzele care declanseaza sinuzitele sunt: o raceala recenta, o infectie virala sau bacteriana, sau o infectie de cai aeriene superioare sau din cauza unei rinite alergice cronica, sau a unui sept deviat, traumatism la nas, polipi. Se recomanda consultul O.R.L daca sunt prezente simptome specifice sinuzitelor precum: durere la nivelul fetei sau incisivilor, la nivelul piramidei nazale si pleoape, cefalee, secretii nazale dense.
Diagnosticarea sinuzitei cronice se realizeaza prin: endoscopia nazala (in endoscopia nazala, un tub subtire si flexibil cu un bec cu fibra optica atasat la el (endoscop) este introdus in nas. Aceasta permite medicului sa inspecteze vizual interiorul sinusurilor); imagistica (tomografia computerizata arata detalii ale sinusurilor si ale zonei nazale, si poate dezvalui o inflamatie profunda sau o infectie care este dificil de detectat cu un endoscop); speculul nazal (daca medicul considera ca ati putea avea polipi nazali, ii poate cauta cu un dispozitiv numit specul nazal, care arata ca o pereche de clesti pentru zahar)
Tratament pentru sinuzita cronica – ne explica dr. Dragulescu Maria – include: antibiotice, corticosteroizii, antifungice, tratament chirurgical, imunoterapie.

Articolul precedentPrimul centru de procesare si depozitare de celule stem
Articolul următorTeoria lui Darwin, o polemica ce dureaza de un secol si jumatate