Deschiderea Simpozionului Internațional „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”, organizat de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, în colaborare cu specialiştii de la Centrul de Cercetare Borstel – Institutul Plămânilor Leibintz, Germania, a avut loc joi.
Pe parcursul a trei zile, 49 de specialişti din 14 ţări europene vor analiza evoluţia cazurilor de tuberculoză în Europa, măsurile de profilaxie şi tratament necesare a fi adoptate de sistemele de sănătate în România şi la nivel european, în contextul migraţiei forţei de muncă şi a valurilor de refugiaţi cauzate de războiul din Ucraina.
„Punem tuberculoza într-un loc în care merită pus. Dincolo de ceea ce facem noi, cei care cunoaștem pacientul cu tuberculoză, ne dorim ca în cadrul acestui eveniment cercetarea pentru tuberculoză să prindă avânt, ne dorim să reușim să creăm un hub de cercetare, care să pună în prim plan cercetătorul român”, a declarat șef lucr. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Șef lucr. dr. Beatrice Mahler a subliniat importanţa screeningului, care ajută nu doar pacientul cu această afecţiune, fiind identificate şi alte boli.
„Incidenţa tuberculozei în anul 2021 a fost de 39,5 cazuri la 100.000 de locuitori. În cadrul screeningului la populaţia care a beneficiat de evaluare, incidenţa a fost de 245,61 cazuri la 100.000 de locuitori, de şase ori mai mare. (…) Comparând cu incidenţa din 2019, cifra este de patru ori mai mare. Prin urmare acest screening este activ. Acest screening a ajutat nu doar pacientul cu tuberculoză. Peste 4.300 de persoane au fost diagnosticate cu alte afecţiuni în afara tuberculozei, afecţiuni care diagnosticate la timp înseamnă timp şi ani din viaţă. Nu facem doar un screening pentru tuberculoză, facem un screening al plămânului. (…) Ne dorim să reuşim să creăm un hub de cercetare care să pună în prim plan cercetătorul român şi cred că nu o putem face mai bine decât atunci când vorbim de tuberculoză”, a explicat șef lucr. dr. Beatrice Mahler.
Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a subliniat importanţa identificării persoanelor care au această boală pentru a reduce riscul de transmisibilitate.
„Cred că dacă reuşim să identificăm cât mai mulţi pacienţi cu tuberculoză reducem drastic riscul de transmisibilitate a acestei boli şi putem să ţinem lucrurile sub control. (…) Dacă acest program de screening va fi un program de succes o să vedem cifrele crescând la anul. (…) Succesul acestui program de screening, paradoxal, va consta în creşterea incidenţei la nivel naţional şi în faptul că putem să identificăm mai repede pacienţii infectaţi, putem să îi tratăm, să oprim transmiterea – lucrul cel mai important în cazul unei boli infecţioase şi tuberculoza este una dintre aceste boli”, a precizat minsitrul Sănătății.
Conf. univ. dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidențial – Departamentul Sănătate Publică din cadrul Administrației Prezidențiale, a afirmat că, potrivit statisticilor internaţionale, numărul persoanelor decedate din cauza tuberculozei a crescut în 2020 pentru prima dată în ultimul deceniu cu 1,5 milioane.
„Recâştigarea terenului pierdut în timpul crizei sanitare este esenţială. Iată că devine din nou dificil în contextul migraţiei determinate de agresiunea militară din Ucraina, care a determinat un număr de aproape 8 milioane de persoane să caute refugiul în Europa, din care peste 2 milioane s-au aflat, cel puţin temporar, în România. (…) Aş sublinia două tipuri de provocări. Pe de o parte, nivelul de screening precoce care rămâne limitat, determinat deopotrivă de reticenţa pacienţilor în accesa serviciile, dar şi disponibilitatea serviciilor pentru categoriile vulnerabile. Fondurile europene reprezintă un sprijin important în acest sens. Pe de altă parte, trebuie depuse eforturi continue pentru a asigura continuitatea tratamentului fără sincope. În acelaşi timp, trebuie avute în vedere costurile asociate unui bolnav de tuberculoză care sunt semnificative, în special dacă vorbim de tuberculoza multidrog rezistentă”, a explicat conf. univ. dr. Diana Loreta Păun.
Prof. univ. dr. Daniel Coriu, președintele Colegiului Medicilor din România a declarat că tuberculoza este o boală tratabilă, subliniind necesitatea unui screening activ.
„Tuberculoza este o boală gravă. Eu mă ocup de boli hemato-oncologice, leucemii și limfoame. Nu știu care dintre ele este mai gravă, cu certitudine combinația dintre ele este foarte gravă. Avem pacienți imunodeprimați care au și tuberculoză. (…) Tuberculoza este o boală tratabilă, dacă se intrevine la timp, și, sigur, pentru asta e nevoie de un screening activ. (…) Sistemul medical ar trebui să creeze un parcurs al pacientului. Diagnosticăm un pacient, iar el trebuie să știe ce are de făcut, sistemul trebuie să îl ajute”, a declarat prof. univ. dr. Daniel Coriu.
Preşedintele Comisiei de sănătate din Senat, prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel, a atras atenția că unii pacienţi cu tuberculoză şi-au „abandonat” medicaţia.
„Problema cu tuberculoza este una veche şi, slavă Domnului, că am avut posibilitatea să avem o reţea de tuberculoză în România. Cea care a fost înainte şi care îşi făcea treaba foarte bine. Succese au fost şi atunci şi sunt şi acum. (…) În ceea ce priveşte managementul pacientului în teritoriu, am avut o serie de probleme, mulţi pacienţi abandonându-şi medicaţia”, a afirmat prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.
Prof. univ. dr. Florin Mihălțan, președinte Secțiune Somnologie, Societatea Română de Pneumologie și președinte ESPN, a declarat că profilul pacientului cu tuberculoză s-a schimbat complet și trebuie abordat multidisciplinar.
„Din practica zilnică, din ceea ce vedem noi, pacientul actual cu tuberculoză este un pacient care, în afară de problemele sociale, are particularități pe care nu le aveam înainte de 1989. Este dependent de droguri, are cel puțin alte două-trei patologii curente: hepatită, de obicei, B sau C, HIV. Pacientul trebuie abordat multidisciplinar. Trebuie să ne schimbăm mentalitatea pentru că a avea o terapie antituberculoasă de mare calitate, a avea laboratoare cu tehnici foarte bune nu e suficient. Se pare că va trebui să includem în această echipă multidisciplinară și alte specialități. de exemplu, resimțim lipsa unui specialist în sevrajul pacienților care au aceste droguri, de asemenea simțim lipsa unor tipuri de asistență socială pentru pacienți care, după ce pleacă de la noi, revin în stradă”, a declarat prof. univ. dr. Florin Mihălțan.
La eveniment a participat și dr. Lucica Dițiu, medic pneumolog și directorul executiv al Stop TB Partnership UN, ambasadorul luptei mondiale împotriva tuberculozei, omul care scoate, la propriu, miliarde din buzunarele marilor economii ale lumii pentru lupta mondială împotriva tuberculozei.
„Eu am lucrat în Institutul Marius Nasta și am scris primul proiect pentru Fondul Global din partea României. Am obținut o sumă foarte mare care a venit în România în 2002 pentru TB și HIV. Eu acum lucrez la Geneva și încercăm să adunăm bani și să ajutăm cu bani pentru suportul în tuberculoză țărilor care au foarte mare nevoie și au foarte multă tuberculoză (…). În România, avem acest loc întâi în Uniunea Europeană la numărul bolnavilor de tuberculoză și tuberculoză multidrog rezistentă, care nu este o poziție comodă. (…) Progresul este incredibil de mare, dar mai este mult de făcut. Este posibil ca în următorii 5-6 ani să mergem sub 10% (incidență la suta de mii de locuitori – n.r.). (…) Viitorul va fi încercarea de a aduce diagnosticul și serviciul medical cât mai aproape de bolnav. Aceasta poveste, cu caravana care merge la bolnav, este incredibilă”, a explicat dr. Lucica Dițiu.
La eveniment au participat și managerii celor mai mari spitale din țară care tratează pacienții cu tuberculoză:
- Conf. univ. dr. Simin Aysel Florescu, Manager Spitalul „Victor Babeș” din București
- Șef Lucrări Dr. Valeriu Gheorghiță, manager Spitalul Clinic de Urgență „Agripa Ionescu”
- dr. Cătălin Apostolescu, manager Institutul Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”
- Univ. Cristian Oancea, manager Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara
- Andrei Florin Stăcescu, director medical Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Iași
- Cristian Roman, Manager Spitalul de Pneumoftiziologie Sibiu
- Univ. Oana Arghir, director medical Spitalul de Pneumoftiziologie Constanța
- Univ. Răzvan Hainăroșie, director medical Institutul de Fonoaudiologie și Chirurgie Funcțională ORL „Prof. Dr. D. Hociotă”
Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” găzduieşte în perioada 29 septembrie – 1 octombrie cel mai mare eveniment european pe tema tuberculozei – „Screeningul tuberculozei şi migraţia în Europa”, organizat în colaborare cu specialiştii de la Centrul de Cercetare Borstel – Institutul Plămânilor Leibintz, Germania.
Alături de specialiști români implicați în controlul și combaterea tuberculozei la toate nivelurile, sunt prezenți medici, cercetători și coordonatori ai programelor naționale de luptă împotriva răspândirii tuberculozei din: Germania, Danemarca, Georgia, Italia, Letonia, Republica Moldova, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Polonia, Serbia, Ungaria și Ucraina.
Simpozionul își propune un schimb de bune practici în managmentul tuberculozei și pune în prim plan nevoia de cercetare în tuberculoză, screeningul și diagnosticul rapid, prevenția în tuberculoză, impactul tuberculozei MDR și XDR, asigurarea tratamentului pentru toți pacienții afectati cu atât mai mult cu cât există o situație generată de războiul de la granița Uniunii Europene.