Romania se confrunta cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa

0
363

Peste 13.000 de copii sufera de scolioza in Romania, ceea ce ne situeaza pe primul loc in Europa privind incidenta acestei afectiuni, potrivit presedintelui Societatii Romane de Ortopedie si Traumatologie Pediatrica, prof.dr. Mihai Jianu.

Mihai Jianu subliniaza ca diagnosticarea tarzie sau incorecta a bolii reprezinta principala cauza a incidentei crescute de scolioza in Romania. in prezent, exista inca foarte multe idei eronate legate de declansarea scoliozei. Foarte multe persoane considera ca scolioza este cauzata de pozitia incorecta in banca sau de ghiozdanul prea greu. Presedintele Societatii Romane de Ortopedie precizeaza ca in realitate, „scolioza nu face decat cel care este programat sa o faca, adica factorul genetic este foarte important. Exista foarte putini medici specializati, iar ceilalti dau tratamente dupa ureche. De exemplu, recomanda statul drept in banca sau inotul, iar asta nu ajuta la absolut nimic. Scolioza are trei feluri de tratament, in functie de gradul de gravitate al bolii: kinetoterapie, corset sau operatie.”

Presedintele Societatii de Ortopedie detaliaza si posibilitatile de tratament ale scoliozei. „Corsetarea aduce beneficii destul de mari prin faptul ca scolioza nu mai progreseaza si in cazuri mai rare, chiar o corecteaza. Tratamentul operator consta in implantarea unor piese metalice (suruburi, tije in coloana vertebrala) si corectarea mecanica a afectiunii. Este o interventie grea, laborioasa, poate cea mai laborioasa din ortopedie, pentru ca dureaza in medie, dupa gravitate si posibilitati, intre trei si opt ore.”

Mihai Jianu subliniaza si deficientele cu care se confrunta inca sistemul sanitar romanesc. Comisia Judeteana de Asigurari de Sanatate deconteaza doar 40 de seturi de implant pentru copii intr-un singur an. Din cauza acestei situatii, copiii pot ajunge in faze inoperante sau care nu le ofera nici o sansa de supravietuire. in momentul actual, aproximativ 300-400 de copii se afla pe lista de asteptare pentru operatie.

Cazurile de tumori osoase prezinta si mai multe complicatii. Durata medie de viata a unui pacient este redusa la un an, daca tumorile osoase nu sunt depistate la timp, din cauza complicatiilor survenite. „La noi in tara un pacient cu tumora osoasa se vindeca foarte rar, deoarece nu exista centre performante. in Franta, de exemplu, lucrurile stau cu totul altfel, pentru ca acolo bugetul unui spital este cat bugetul national al Ministerului Sanatatii de la noi”, a mai adaugat Mihai Jianu.

La Targu Mures are loc al V-lea Congres National al Societatii Romane de Ortopedie si Traumotologie Pediatrica, unde vor participa peste 80 de medici specialisti din intreaga tara.

Articolul precedentAfectiune bizara pentru o tanara din Australia: este oarba trei zile din sase
Articolul următorLivrari de medicamente sistate pana pe 15 octombrie