România are aparatura GeneXpert care poate face testul molecular de diagnostic cu rezultat rapid COVID-19

0
1074
Sursa foto: Cepheid

România are aparatura GeneXpert cu care se poate face testul molecular cu rezultat rapid pentru diagnosticarea SARS-CoV-2, virus care provoacă COVID-19.

Statele Unite, prin FDA, au emis o autorizație de urgență de utilizare pentru un test rapid pentru diagnosticarea moleculară a SARS-CoV-2, virus care provoacă COVID-19.

În România, aparatele sunt disponibile în rețeaua de laboratoare TB pentru diagnosticul rapid al tuberculozei, rețea coordonată de Programul Naţional de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei.

Conform producătorului testului, acesta a fost proiectat pentru a funcționa pe oricare dintre cele peste 23.000 de sisteme automatizate GeneXpert din întreaga lume.

“Aparatele GeneXpert sunt platforme flexibile, utilizate în acest moment în România, pentru diagnosticul rapid al tuberculozei, care este obtinut în aproximativ două ore. Din perspectiva mea, acest anunț este un pas important în diagnosticul molecular al infecției cu COVID-19, mai ales în aceeastă perioadă, deoarece se poate crește capacitatea de diagnostic prin utilizarea unei dotări deja existente dar și prin scurtarea timpul de obținere al rezultatelor. Trebuie însă să așteptăm deciziile autorităților competente din România și ulterior bineînțeles să primim aceste teste, să se găsească, vorbim de teste care abia au fost aprobate in SUA, a declarat medicul pneumolog Beatrice Mahler.

Potrivit companiei care a făcut anunțul, testele vor începe să fie livrate de săptămâna viitoare, unde există aprobare (n.r.).

Acest test molecular de diagnostic cu rezultat rapid pentru COVID-19 permite un timp de detectare a virusului de aproximativ 45 de minute.

„În această perioadă de cerere sporită pentru servicii spitalicești, medicii au nevoie urgentă de un test de diagnostic la cerere pentru managementul în timp real al pacienților care sunt evaluați pentru internarea în unitățile medicale. Un test precis furnizat aproape de pacient poate fi transformator, ajutând la ameliorarea presiunii pe care apariția focarului 2019-nCoV a pus-o pe unitățile de asistență medicală care trebuie să-și aloce în mod corespunzător resursele de izolare”, a declarat dr. David Persing, șef medical și tehnologie la Cepheid.

Acesta a mai spus că „utilizând principiile de proiectare a tehnologiei noastre actuale Xpert Xpress Flu / RSV, în care mai multe regiuni ale genomului viral sunt vizate pentru a permite detectarea rapidă a actualelor și potențialelor variante viitoare ale SARS-CoV-2, am dezvoltat un test care oferă rezultate la calitate de laborator în mai multe locuri, unde este nevoie de informații rapide pentru a decide tratamentul”.

„Sistemele noastre automate nu necesită ca utilizatorii să aibă o pregătire specială pentru a efectua testarea, fiind capabile să funcționeze 24 de ore din 24”, a declarat președintele Cepheid, Warren Kocmond.

Articolul precedentO persoană aflată în izolare acasa a fost mutată după ce ar fi ieșit pe geam din locuință
Articolul următorA fost publicată Ordonanţa Militară privind măsuri de prevenire a răspândirii COVID-19