Rolul muzicii în menținerea ritmului corect al compresiilor toracice: Un eventual playlist… de prim-ajutor

0
457

După cum se știe, scopul compresiilor toracice este de a menținea pomparea sângelui pentru a păstra în viață inima și organele victimei până când este adus defibrilatorul pentru a reporni pulsul urmând aceste reguli recomandate de medicii salvatori:

  1. Puneți podul unei palme în mijlocul pieptului/jumătatea inferioară a sternului
  2. Puneți podul celeilalte palme deasupra primei palme
  3. Întrepătrundeți degetele, asigurați-vă că apăsați numai pe stern, nu și pe coaste sau pe partea superioară a stomacului
  4. Dintr-o poziție verticală, deasupra pieptului și cu brațele drepte, apăsați 5-6 cm
  5. După fiecare compresie, relaxați presiunea dar mențineți contactul cu pielea; repetați 30 de compresii la o rată de 100 – 120 de bătăi pe minut (circa 2 pe secundă)
  6. Durata compresiei și cea a eliberării trebuie să fie identice
  7. După fiecare 30 de apăsări, faceți două respirații gură la gură
  8. Dacă victima unui înec respiră, aceasta trebuie așezată în poziție laterală de siguranță, pe o parte, deoarece pot apărea vărsături, și transportată cât mai urgent la spital, pentru a fi examinată și supravegheată cel puțin câteva ore

Teoria folosirii ritmului prin intermediul unor piese muzicale este însă explicată, într-un mod amuzant dar util, și de un cunoscut medic clujean pe pagina sa de socializare:

„Probabil multă lume ştie, dar merită oricum recapitulat: ritmul corect al compresiilor toracice în cadrul resuscitării e exact tempo-ul melodiei „Stayin’ alive” a trupei Bee Gees. Adică 103 / minut. Acest exemplu e ales şi pentru coincidenţa interesantă cu numele piesei…stayin alive.

Ce merită, de asemenea, precizat e că protocolul actual de resuscitare e cu 30 de compresii la 2 respiraţii. Iar ritmul ca la carte al compresiilor e de fapt 100-120/minut. Acest ritm ar corespunde în partiturile vechi părţii superioare a lui „Andante” (ca pasul moderat, mai precis cam 76-108 BPM) – imediat deasupra lui, încă în marja de resuscitare fiind „Moderato” (108-120 BPM). Peste e allegro, inclusiv versiunea lui „Allegro ma non troppo”, adică repede dar nu prea (aici gluma de la şcoala de muzică – cel puţin de la cea pe care am terminat-o eu – era că tempoul ăsta se traduce „aleargă dar nu tropăi”” – relatează dr. Arian Copcea – medic primar Diabet, Nutriţie, Boli Metabolice.

Un „upgrade” propus al playlistului muzical ce poate fi utilizat pentru menținerea compresiilor toracice

Medicul amintit propune cu umor un update al pieselor care ar putea ajuta noua generație de salvatori:

„Cum Bee Gees nu e chiar cea mai cunoscută trupă în zilele astea, mai ales că multe de piesele lor erau cam din perioada aselenizării…ar fi de explorat un pic cam ce mai e în zona asta de BPM, în caz că nu ne mai amintim bine Stayin Alive…
Şi ar fi cam următoarele, iau şi eu din cele pe care le ştiu eu. Cele mai apropiate:
• Macarena, 103 BPM
• Poison, Alice Cooper, 103 BPM
• Another brick in the wall, Pink Floyd, 103 BPM
• Under pressure, Queen + David Bowie, 105 BPM
• Havana, Camila Cabello, 104 BPM
Tot pe aproape:
• Eye of a tiger, Survivor, 109 BPM
• Can’t stop this feeling, Justin Timberlake, 113 BPM
• Uptown funk, Bruno Mars, 115 BPM
• Billy Jean, Michael Jackson, 117 BPM
• Smells like teen spirit, Nirvana, 116 BPM
Dacă se întreabă cineva, Meneaito e peste marja de resuscitare, e la 128 BPM, iar Despacito mult sub: 89 BPM. Deci, dacă e pe marje mai mari, nici aşa lent ca-n Despacito, nici aşa rapid ca-n Meneaito, ci fix ca-n Macarena.
Iar pentru generaţiile mai proaspete: Dua Lipa: Levitating: 102 BPM.
Interesant, apropo de memorarea ritmului de compresii, la un moment dat s-a făcut şi o evaluare a unor cursanţi care ştiau chestia cu Stayin’ Alive şi resuscitarea şi…au accelerat-o de la 103 la 113” – relatează acesta.
„Să menţionez în final că şi eu ştiu de Stayn’ Alive de la un curs de prim ajutor în avion pe care am avut plăcerea să-l fac cândva la Viena (unul din cursurile „extracuriculare” foarte interesante). Poate cândva se vor actualiza şi aceste cursuri cu alte melodii, deşi e mult, mult prea potrivit „Stayin alive” ca să se arate vreo schimbare prea curând…Şi iată şi cum am pus-o pe Dua Lipa într-o postare publică de medicină. Total neaşteptat chiar şi pentru mine” – conchide dr. Adrian Copcea.
Articolul precedentBuzău: Părinți obligați să-și înscrie copiii la cabinete medicale aflate la zeci de kilometri depărtare din lipsă de cadre medicale
Articolul următorAsociații ale pacienților cronici: Fără scutiri la plata Contribuţiei Asigurărilor Sociale de Sănătate