Rezidențiat 2023: 197 de locuri și posturi rămase neocupate după repartiția candidaților

0
561

197 de locuri și posturi la domeniul Medicină, cele mai multe în specialităție Chirurgie Generală, Medicină de Familie, Medicină de Urgență au rămas neocupate, după repartiția candidaților la concursul de intrare în Rezidențiat, organizat în 19 noiembrie 2023.

Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii, au rămas neocupate 194 de locuri şi 3 posturi.

În cazul locurilor neocupate, cele mai multe sunt în specializările:

  • Chirurgie generală – 41
  • Medicină de familie – 40
  • Medicină de urgență – 20
  • Chirurgie orală și maxilo-facială – 14
  • Ortopedie și traumatologie – 14

Cele 3 posturi rămase neocupate sunt la:

  • Spitalul Judeţean de Urgenţă „Dr. Fogolyán Kristóf” Sf. Gheorghe – Secția UPU/SMURD,
  • Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc Secția UPU/SMURD,
  • Spitalul Municipal „Dr. Aurel Tulbure” Făgăraş – Compartiment Neonatologie.

Concursul de intrare în Rezidenţiat în domeniile Medicină, Medicină dentară şi Farmacie s-a desfăşurat în 19 noiembrie, în șase centre universitare: Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara.

În acest an, la concurs s-au înscris 10.194 de candidaţi. Dintre aceştia, 5.733 au optat pentru domeniul medicină, 2.331 pentru domeniul medicină dentară şi 2.130 pentru domeniul farmacie.

Candidaţii au avut la dispoziţie 4.327 locuri şi posturi pentru domeniul medicină, 551 locuri pentru medicină dentară şi 412 locuri şi posturi pentru farmacie.

Inițial, alegerea unui loc sau post a fost condiționată de obținerea unui punctaj minim de promovare de 65% din punctajul maxim realizat la nivel național pentru cele 200 de întrebări pentru fiecare domeniu.

Ulterior, Ministerul Sănătății a anunţat că punctajul minim de promovare la concursul de intrare în Rezidenţiat a fost scăzut şi anul acesta de la 65% la 60% din punctajul maxim realizat.

”Având în vedere necesitatea acoperirii cât mai multor posturi şi locuri la concursul de rezidenţiat, în special în domeniile deficitare – medicină de familie, medicină de urgenţă, ATI etc, Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Educaţiei au aprobat astăzi, prin ordin comun, măsura care permite intrarea în rezidenţiat a unui număr cât mai mare de tineri medici. Astfel, astăzi, s-a luat decizia de scădere a pragului minim de promovare de la 65% la 60%, la fel ca în anii anteriori”, anunța Ministerul Sănătăţii.

Articolul precedent(FOTO) Care sunt medicamentele care pot pozitiva testul antidrog al polițiștilor
Articolul următor1 decembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva HIV/SIDA