Repetiție pentru greva generală: Astăzi, pichetarea unitățile sanitare din țară, în intervalul orar 12.00-12.30 (pauza de masă)

0
481

Federația „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) invită angajații din Sănătate să participe, astăzi, la pichetarea unităților sanitare; acțiunea de protest este programată să se desfășoare timp de 30 minute, în intervalul orar 12.00-12.30 – în timpul pauzei de masă – fără întreruperea activității unităților.

Reprezentanții sindicali susțin că este un alt semnal de avertizare a guvernanților: „o repetiție” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale: această acțiune face parte din programul de proteste al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România, fiind parte a acțiunilor prealabile grevei împotriva politicilor sociale și economice ale Guvernului.

Scopul protestului îl constituie susținerea revendicărilor Federației „Solidaritatea Sanitară” din România:

  • Creșterea salariilor de bază pentru toate categoriile de angajați din Sănătate cu cel puțin 25% pentru anul 2024,
  • Acordarea integrală a drepturilor salariale prevăzute de legea 153/2017, incluzând raportarea coeficienților de ierarhizare la salariul minim pe economie aflat în plată, raportarea sporurilor la salariul aflat în plată, plata gărzilor cu tariful orar al normei de bază, acordarea indemnizației de hrană prin raportarea la salariul minim pe economie aflat în plată.
  • Adoptarea proiectului de lege a salarizării (Anexa pentru sănătate) negociat cu Ministerul Sănătății în forma stabilită cu partenerii sociali și aplicarea grilelor de salarizare stabilite prin raportare la salariului minim pe economie aflat în plată.
  • Finalizarea negocierii clauzelor, procedurilor și anexelor conform obligațiilor convenite în Contractul Colectiv de Muncă la nivel de sector Sănătate 2023-2025, incluzând transpunerea și aplicarea Anexei nr. 13.
  • Adoptarea măsurilor de creștere a calității vieții profesionale a angajaților din sănătate și de creștere a calității actului medical, acestea incluzând măsuri precum recunoașterea îndeplinirii anticipate a stagiului de cotizare, introducerea conciliatorilor specializați în conflictele individuale de muncă din sectorul sănătate, echivalarea competențelor asistentelor medicale absolvente de postliceală.

FSSR: Aceasta este o acțiune de protest ce nu presupune întreruperea activității.

Mai exact, explică liderii FSSR, „întreaga acțiune trebuie desfășurată fără a perturba activitatea unității sanitare”:

„Protestul trebuie desfășurat în curtea/în interiorul unităților sanitare sau în fața acestora, la el participând două categorii de angajați: cei aflați în timpul liber și angajații aflați în pauza de masă. (Angajații care participă la această acțiune în timpul pauzei de masă pot găsi instrucțiunile detaliate mai jos, în anexa la prezenta comunicare.)

În unitățile sanitare în care există sindicate afiliate la Federația „Solidaritatea Sanitară” acestora le revine responsabilitatea organizării acestei acțiuni. Acolo unde încă nu există astfel de organizații sindicale vă invităm să luați inițiativa de a le organiza! (Precizăm că, în situația în care nu este posibilă desfășurarea acțiunii în cadrul unității, fiind necesară utilizarea spațiului public, acțiunea se poate desfășura doar în baza declarării prealabile a acțiunii)” – informează reprezentanții sindicali.

Potrivit FSSR, angajații care protestează în perioada pauzei de masă vor respecta regulile aplicabile acesteia. Spre exemplu:

  • Angajații care lucrează la patul pacienților sau în alte zone în care este necesară asigurarea continuității vor lua pauza de masă pe rând, la fel ca în zilele normale.
  • Angajații care sunt prinși în activități urgente sau care nu pot fi întrerupte (ex. bloc operator) vor proceda la fel ca în fiecare zi în privința pauzei de masă (nu vor părăsi activitățile cu caracter urgent sau continuu cei de care este nevoie pentru asigurarea lor).

Dacă angajatorul va invoca faptul că pauza de masă este mai mică de 30 minute, se va proceda în felul următor:

  • Angajații care lucrează în ture și participă la protest în timpul pauzei de masă vor indica faptul că diferența de timp de muncă este asigurată prin intermediul schimbului de tură (prin faptul că angajații care lucrează în ture depășesc cele 8 ore de muncă prin faptul că vin mai devreme pentru a prelua tura și pleacă mai târziu deoarece predau tura).
  • Angajații din alte categorii decât cea amintită anterior vor rămâne peste programul de lucru cu o durată egală cu diferența dintre cele 30 minute (aferente protestului) și durata pauzei de masă.

Durata pauzei de masă inclusă în programul de muncă trebuie să o găsiți precizată în Contractul colectiv de muncă la nivel de unitate sau în Regulamentul intern.

Vizualizați aici documentul transmis unităților sanitare referitor la acțiunea de pichetare din data de 06 iulie 2023.

Articolul precedentINSP: 29 februarie – Ziua Internațională a Bolilor Rare. În România, în evidențe se află doar 8.000 persoane cu boli rare dar se estimează că numărul real se apropie de un milion
Articolul următorCNAS: Obligațiile furnizorilor de servicii medicale în raport cu sistemul e-Factura