Recuperarea românii care suferă un AVC acut, susținută printr-un program special lansat de Ministerul Sănătății. Sunt incluse 46 spitale

0
1290

Înființarea unui nou program de acțiuni prioritare vine să ofere sprijin românilor care suferă un accident vascular cerebral (AVC) prin intermediul unei finanțări directe către spitale din partea Ministerului Sănătății; decizia este menționată într-un ordin al ministrului Sănătății (nr. 3.903/2023), publicat joi în Monitorul Oficial, privind aprobarea modului de administrare, finanțare și implementare a acțiunilor prioritare prin AP-AVC-REAB.

Anterior, în data 20 octombrie, ministerul anunța lansarea unui nou program de acest tip, denumit AP-AVC-REAB, prin care autoritățile vor aloca finanțare directă pentru neuroreabilitarea timpurie a pacienților cu accidente vasculare cerebrale acute în secțiile de Neurologie.

Astfel, se urmărește includerea în programul de acțiuni prioritare AP-AVC-REAB a 46 de spitale publice din București (7 unități medical) și din 38 de județe.

Peste 60.000 de români suferă un accident vascular cerebral (AVC) anual, conform datelor  oficiale: acțiunile prioritare se adresează pacienților critici, finanțând din fondurile Ministerului Sănătății costurile specifice pentru tratamentul și îngrijirea acestor pacienți care nu pot fi acoperite din fondurile obținute pe baza contractelor cu casele de asigurări de sănătate.

AP-AVC-REAB – un program complex de neuroreabilitare care ajută pe pacienții să-și recâștige funcționalitatea și o îmbunătățire a calității vieții după un AVC

Programul amintit ajută atât la recuperarea pacienților, cât și la prevenirea trombozelor iar activitățile vizează aspecte motorii, cognitive, emoționale și de comunicare, precum și prevenirea complicațiilor acute derulate în cadrul secțiilor de Neurologie.

Potrivit MS, tipurile de neuroabilitare cuprinse în program sunt neuroreabilitarea timpurie a deficitelor motorii (membre, mers, echilibru, coordonare, evitarea căderilor), neuroreabilitarea cognitivă și emoțională timpurie, neuroreabilitarea afaziei și a tulburărilor de comunicare sau de vedere, tratamentul simptomelor (dureri, subluxații, spasticitate, tulburări sfincteriene) și prevenirea complicațiilor acute.

Ministerul Sănătății a suplimentat bugetul acțiunilor prioritare cu 150 milioane de lei pentru ultimul trimestru anului, prin care se finanțează, direct cele mai critice cazuri din spitalele de urgență.

Articolul precedentSJU „Dr. Fogolyán Kristóf”, Sfântu Gheorghe: Cel mai adesea, odată contractată varicela, organismul capătă imunitate pe viață, însă nu este exclusă o a doua infectare
Articolul următorControale medicale gratuite în mediul rural: Caravana „Nu am făcut destul 2023” ajută la depistarea bolilor oncologice