Puterea comunicarii in campania antifumat

0
282

Ministrul Sanatatii Publice, Eugen Nicolaescu, a anuntat intr-o conferinta de presa, ca, de la 1 iulie 2008, Romania va deveni a doua tara, dupa Belgia, care va avea produse din tutun inscriptionate cu pictograme.

El a mentionat ca, o data cu inscriptionarea pachetelor de tigari, se va mai face inca un pas impotriva fumatului.
Eugen Nicolaescu a precizat ca acest lucru nu se face doar pentru ca este o tendinta la moda in toata lumea, „nu doar pentru ca trebuie sa respectam normele europene odata ce am devenit membri ai UE, ci pentru ca efectele consumului de tutun sunt dezastruoase pentru starea de sanatate a populatiei”.

El a facut referire la faptul ca fumatul este factor favorizant pentru bolile cardiovasculare in Romania si constituie prima cauza de deces.
Eugen Nicolaescu a spus ca, incepand de joi, Ministerul Sanatatii Publice si Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, conform parteneriatului pe care il au, lanseaza campania de informare „Puterea comunicarii in campania antifumat”.
Primul pas al acestei campanii va fi expozitia de pictograme care sunt introduse in statele Uniunii Europene, cat si in alte tari de pe glob pentru inscriptionarea pachetelor de tutun, a spus ministrul citat.

Pictogramele vor fi expuse in perioada 26-30 pe gardul Muzeului National de Arta, iar Eugen Nicolaescu si-a exprimat speranta ca ele vor avea un impact semnificativ asupra celor care fumeaza, dar mai ales asupra celor nu au dobandit inca acest obicei.
La nivelul continentului, evenimentul este organizat de Liga European de Cancer si se bucura de sustinerea a numeroase asociatii de pacienti si a Comisiei Europene.

Expozitia a fost prezentata pana acum in tari precum: Belgia, Austria, Elvetia, Portugalia, Germania sau Irlanda, cu sprijinul Phizer Europe.
Rolul principal al pictogramelor, a subliniat Nicolaescu, este de a transmite un mesaj non-verbal, iar tinta principala o reprezinta tinerii, copiii, adolescentii, adultii care nu au inceput sa fumeze sau care sunt la inceputul fumatului, fiind deci putin dependenti de nicotina.
Ministrul Sanatatii a mai amintit si alte programe pe care ministerul le-a dezvoltat in acest sens.De pilda, programul „Stop fumat” asigura in mod gratuit atat consultatia medicala, cat si tratamentul medicamentos necesar tratarii dependentei tabacice.
Anul trecut, programul a fost desfasurat in zece judete si a avut succes.
in perioada septembrie-decembrie, in care s-a desfasurat programul, au primit meditatii aproape 1.000 de persoane si, din datele primite de la medicii implicati in program, rezulta ca o treime dintre acestia au renuntat la fumat, a subliniat Eugen Nicolaescu.
El a adaugat ca tot de la medicii implicati in program a aflat ca mult mai multe persoane ar fi dorit sa fie introduse in acest program insa, din pacate, fiind vorba de bani publici, anul trecut au fost alocati doar 500.000 de lei si nu au putut fi onorate toate cererile celor care doreau sa se inscrie.

in acest an, a spus Eugen Nicolaescu, au crescut amploarea programului si suma alocata, drept pentru care „speram sa o crestem de la an la an pentru ca programul „Stop fumat” va fi unul permanent al MSP”, a precizat el.
Eugen Nicolaescu a amintit si de campania nationala pentru constientizarea efectelor fumatului activ si pasiv, activitati de descurajare a fumatului in randul copiilor si adolescentilor si s-a referit la amenzile care vor fi date daca nu se respecta, incepand de la 1 ianuarie 2009, fumatul in camere dedicate acestui scop.
Astfel, de la aceasta data, in restaurante si baruri, spatiile pentru fumat vor reprezenta maxim 50% din suprafata spatiului alocat clientilor, iar ventilarea si izolarea lor vor fi obligatorii. Nerespectarea acestor prevederi se va sanctiona cu amenzi cuprinse intre 2.500 si 5.000 de lei.
Eugen Nicolaescu a evidentiat si faptul ca sunt interzise distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varste sub 18 ani sau sponsorizarea pentru produse din tutun a evenimentelor si activitatilor destinate acestora.
De asemenea, este interzisa publicitatea la produsele din tutun in presa scrisa si in orice alte publicatii si materiale tiparite, in salile de spectacol, cinematografe sau alte tipuri de sali de proiectie a materialelor vizuale destinate publicului.
El a mentionat ca este interzisa publicitatea realizata prin intermediul mesajelor inscriptionate pe suprafetele interioare si exterioare ale mijloacelor de transport, pe alte produse care nu au legatura cu industria tutunului.
Ministrul a spus ca distribuirea gratuita a produselor din tutun tinerilor cu varsta sub 18 ani se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 5.000 la 10.000 de lei, iar pentru persoanele juridice, respectiv, cu amenda de la 500 la 1.000 de lei pentru persoanele fizice.
Sponsorizarea pentru produsele din tutun a evenimentelor sau activitatilor destinate tinerilor sub 18 ani sau a evenimentelor si activitatilor care au loc in unitati medicale sau unitatile de invatamant medico-farmaceutice se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 la 50.000 de lei.
Ministrul a amintit si de taxa pe viciu, menita si ea sa descurajeze fumatul.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentŞtrandurile Capitalei, pregatite sa primeasca publicul
Articolul următorCancerul de prostata – Factori de risc – Partea I