Protestele ”Solidaritatea Sanitară” se mută, joi, în curtea spitalelor!

0
516
Programul de proteste al Federației „Solidaritatea Sanitară” din România (FSSR) continuă cu o nouă acțiune, pichetarea unităților sanitare, joi, 29 februarie. Protestul programat pentru mâine se va derula în intervalul orar 12.00 – 12.30, în timpul pauzei de masă, fără întreruperea activității unităților.
Reprezentanții sindicali susțin că este un alt semnal de avertizare a guvernanților: „o repetiție” pentru grevă, care indică apropierea momentului declanșării grevei generale.
Toți angajații din unitățile sanitare publice care participă la aceste forme de protest susțin revendicările Federației ”Solidaritatea Sanitară” (https://greva-in-sanatate.ro/), care au drept referință de bază respectarea dreptului la indexarea veniturilor salariale cu inflația, continuă cu solicitarea unei creșteri a veniturilor salariale reale (a puterii de cumpărare a acestora) și cu necesitatea unei distribuții echitabile a creșterilor salariale, care să includă creșterea proporțională a recompensei salariale pentru asumarea unor riscuri prin lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații lucrând în ture și în zilele libere/de sărbători legale:
„Reiterăm că acțiunile de protest organizate de Federația ”Solidaritatea Sanitară” în ultima lună au fost determinate de oferta insuficientă a guvernului, făcută la întâlnirea comună cu cele două federații reprezentative din Sănătate din 25 ian. 2024, respectiv o creștere a anvelopei salariilor de bază cu 20% pentru anul 2024, ce are drept corespondent o creștere a veniturilor salariale cu cca. 13,5%.
Federația ”Solidaritatea Sanitară” a demonstrat în toată această perioadă că oferta guvernului presupune de fapt o creștere medie a veniturilor angajaților care nu acoperă nivelul inflației nici măcar din ultimii 2 ani (23,59%), această politică de salarizare continuând și în anul 2024 scăderea puterii de cumpărare a profesioniștilor din sănătate.
De asemenea, protestele sunt motivate și de refuzul guvernanților de a onora angajamentele asumate față de reprezentanții Federației „Solidaritatea Sanitară” în anul anterior, cel mai important fiind adoptarea unei noi legi a salarizării, în forma negociată cu partenerii sociali.
Federația „Solidaritatea Sanitară” invită public toți angajații din sănătate și toate organizațiile care reprezintă interesele acestora, care susțin aceste solicitări, să se alăture acțiunilor de protest din cadrul programului anunțat” – transmite Comitetul Director al federației.

FSSR: „Dacă proiectul de OUG v-a rămâne în forma cunoscută public salariile de bază vor reprezenta cca. 70% din totalul veniturilor salariale, în timp ce recompensele se vor reduce la 30%”

În anul 2021, FSSR a publicat un document în care fundamenta necesitatea menținerii „sistemului sporurilor” (recompenselor), indicând că, în esență, acest sistem:
(1) Instituie un model de ierarhizare a veniturilor salariale în funcție de anumite criterii (același sistem de ierarhizare există și în Occident).
(2) Instituie un sistem de recompense pentru desfășurarea activității în ture și în zilele libere/ de sărbători legale.
„La 1 ianuarie 2018 în sistemul public de sănătate salariile de bază reprezentau cca. 55% din veniturile salariale, diferența de cca. 45% reprezentând-o recompensele pentru lucrul în condiții de muncă deosebit de periculoase, vătămătoare, grele, deosebite etc., pentru sacrificiul personal și al vieții de familie pe care-l fac angajații lucrând în ture/gărzi și în zilele libere/de sărbători legale.
În acest moment salariile de bază reprezintă cca. 66% din totalul veniturilor în timp ce recompensele reprezintă cca. 44%. Dacă proiectul de OUG v-a rămâne în forma cunoscută public salariile de bază vor reprezenta cca. 70% din totalul veniturilor salariale, în timp ce recompensele se vor reduce la 30%. Cum se va ajunge la acest nivel?! Blocând continuu creșterea recompenselor.
Cineva ne poate spune că această modificare este una firească. Ne-am gândit la asta și, sub presiunea PNRR, am construit un sistem de salarizare care să reducă raportul dintre salariile de bază și recompense, păstrând însă ierarhia salarială (cu câteva corecții, cum ar fi cazul secțiilor de chirurgie)! Mai mult decât atât, am trecut aceste reguli în Contractul colectiv de muncă la nivel de sector Sănătate (CCMS).
Problema de fond este că ce s-a întâmplat începând din anul 2018 și până în prezent este o reducere continuă a recompenselor concomitent cu distrugerea ierarhiilor salariale (o formă de egalizare comunistă).
Care este efectul acestei politici salariale de aplatizare continuă a diferențelor dintre locurile de muncă, condițiile de muncă și programul de muncă? Vă lăsăm pe dvs. să le prezentați! Noi organizăm proteste inclusiv pentru a împiedica distrugerea ierarhiei salariale. Dacă greșim atunci puteți să nu participați la proteste! Dar dacă nu greșim și dvs. nu participați la proteste atunci veți suferi consecințele acestei politici salariale nesăbuite! Prima ocazie o constituie protestul din pauza de masă ce se va desfășura joi, 29.02.2024, între orele 12:00 și 12:30 („REPETIȚIA PENTRU GREVĂ”)” – se mai menționează într-o recentă informare a sindicaliștilor.
Articolul precedentDirecţia de Sănătate Publică Dâmboviţa: În România, în evidenţe se află 8.000 persoane cu boli rare dar se estimează că numărul acestora este posibil mult mai mare
Articolul următorRenunțarea la fumat reduce riscurile asociate diabetului – a noua cauză de deces la nivel global