Newborn Oncofertilitate, o sansa oferita pacientilor din Bucuresti diagnosticati cu cancer

0
303

„Oncofertilitatea reprezinta un domeniu medical de granita Intre oncologie si medicina reproductiva avand drept scop maximizarea potentialului fertil unui pacient tanar cu cancer si sanse de supravietuire (…). Avantajul acestui proiect Il constituie realizarea gratuita a procedurii de prelevare a materialului biologic precum si crioconservarea timp de 5 ani”, afirma dr. Andreea Enache, membru In echipa medicala a Spitalul Clinic Prof. Dr. Panait Sirbu – Maternitatea Giulesti, unde se deruleaza proiectul Newborn Oncofertilitate.
La finalul lunii ianuarie, zeci de medici au participat la o sesiune de informare privind beneficiile acestui proiect, desfasurata In cadrul Institutului Oncologic Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu”.

Proiectul prevede acordarea unui sprijin financiar pentru persoanele tinere diagnosticate cu cancer, care doresc sa-si prezerve fertilitatea Inainte de a Incepe tratamentele oncologice (chimio-/radioterapie, tratamentul chirurgical). Oncofertilitatea a aparut din dorinta legitima de a avea propriul copil dupa tratamentele oncologice, tratamente care au ca reactie adversa – temporara sau permanenta – infertilitatea, noteaza Administratia Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti (ASSMB) In cadul proiectului.

Optiunea de a prezerva fertilitatea pacientilor Inainte de Inceperea tratamentului ofera speranta viitoarelor familii. Aceste proceduri medicale nu sunt decontate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si ofera sansa pacientilor de a avea copii dupa finalizarea tratamentului.
Programul se deruleaza pe o perioada de 24 luni, In intervalul noiembrie 2018 / octombrie 2020 prin Spitalul Clinic de Obstetrica – Ginecologie “Prof. Dr. Panait SIrbu”.

La acest program pot aplica femeile pana In 35 de ani si barbatii cu varsta pana In 45 de ani, cu domiciliul stabil In Bucuresti sau viza de resedinta dobandita cu cel putin sase luni Inainte de Inceperea proiectului. Pentru Inscrierea In proiect, este nevoie de indicatia privind prelevarea si crioconservarea spermei/ovocitelor de la medicul specialist oncolog, hematolog, ginecolog, urolog sau chirurg. Includerea In program se face personalizat In functie de varsta, tipul de cancer, stadiu, imunohistochimie, indicatie de la medic specialist. Cei care fac solicitarea trebuie sa depuna la ASSMB un dosar care sa cuprinda: cerere tip, carte de identitate – copie si original, document tip eliberat de medicul specialist (oncolog, hematolog, ginecolog, urolog sau chirurg) cu diagnosticul de cancer si indicatia privind prelevarea si crioconservarea spermei/ovocitelor, declaratie de consimtamant privind prelucrarea datelor cu caracter personal.
In proiect sunt implicati medici oncologi de la Spitalul Clinic de Obstetrica-Ginecologie „Prof. Dr. Panait SIrbu”, Spitalul Clinic Coltea, Spitalul Clinic Sfanta Maria, Institutul Clinic Fundeni, Institutul Oncologic Bucuresti, Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, Spitalul Clinic de Urgenta „Sfantul Ioan”, Spitalul Baneasa, dar si din cadrul unor unitati medicale private care au asigurat beneficiarilor sansa de a avea un copil.In sistemul privat, costurile acestei proceduri pentru barbati variaza Intre 4.200 lei si 6.400 lei.Proiectul „Newborn – Oncofertilitate” este finantat de Primaria municipiului Bucuresti.

Articolul precedentMinistrul Sanatatii si cel de Interne au anuntat achizitia, In regim de urgenta, a unor echipamente pentru combaterea si prevenirea infectiilor cu noul coronavirus
Articolul următorThailanda: Un cocktail de medicamente utilizate Impotriva gripei si HIV, eficient In lupta Impotriva noului coronavirus