Prof. dr. Coriu: In Romania nu exista registre cu numarul romanilor care au boli hematologice

0
438

”Nu avem date, din nefericire in Romania nu exista registre, nu avem registre clare, sa spunem matematic ce se intampla, avem o estimare a noastra care exista”, a declarat Prof. Dr. Daniel Coriu intr-un interviu acordat Sanatateatv. Șeful Sectiei de Hematologie Clinica si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni sustine ca, in schimb, in ultimii ani s-a inregistrat o adresabilitate mai buna a pacientilor catre specialistii din acest domeniu.

”Medicul, internistul, nefrologul sau neurologul sau orice alta specialitate trimite mai repede pacientul catre sectia de hematologie”, e explicat prof. Coriu.

Prof Dr. Daniel Coriu a vorbit si despre centrele de specialitate pe care Romania le are si in care pot fi tratati pacientii cu afectiuni ale sangelui. Din pacate, Sectia de Hematologie Clinica si Transplant Medular de la Institutul Clinic Fundeni se afla intr-o cladire veche.

” Acest spital in care ne aflam este construit prin anii 1970. Este imposibil ca fluxurile moderne sa corespunda cu ceea ce era atunci, lucrurile sunt complet diferite, nu va spun ca avem un grad seismic destul de ridicat, asta cred ca este principala problema. Cine va gandi dezvoltarea sistemului sanitar va trebui sa aiba in vedere acest lucru: dezvoltarea corecta a unor spitale moderne in care sa existe centre de hematologie, sectii de hematologie ultramoderne, cu camere cu flux laminar, cu camere sterile in care sa tratam pacientii cu leucemie acuta sau cu alte boli grave”, a atras atentia Prof. Dr. Daniel Coriu.

Infrastructura invechita pe alocuri si lipsa unor registre clare sunt doar doua dintre provocarile cu care se confrunta hematologia romaneasca. Foarte importanta este si repartizarea inegala a medicilor hematologi in tara, lucru care de multe ori supraaglomereaza centrele mari, precum este cel de la Bucuresti.

”Se intampla aproape in fiecare zi, suntem supraaglomerati, nu blamam pe nimeni pentru acest lucru, chiar ne onoreaza acest lucru, avem sansa sa fim un centru cu traditie, un centru mare, impreuna cu transplntul medular avem 180 de paturi, avem foarte multi medici hematologi, peste 20 de medici hematologi, si atunci noi am decis sa ne supraspecializam. Progresele sunt uriase si este imposibil pentru un singur medic sa cunosca progresele in toate bolile”, a spus Prof.Dr. Daniel Coriu.

in opinia prof. Coriu o solutie pentru repartitia inegala a hematologilor in tara este impartirea lor in functie de nivelul de competenta. Medicul este de parere ca fiecare spital judetean ar trebui sa aiba o sectie de hematologie in care sa lucreze mai multi hematologi. in acelasi timp, ar trebui sa existe un centru regional unde sa fie tratate cazuri mai complicate, dar si un centru national de expertiza unde sa fie trimise cazuri dificile pentru a doua sau chiar a treia opinie medicala.

De asemenea, anumite boli precum leucemia acuta ar trebui sa fie tratate numai in anumite centre dotate cu tot ceea ce trebuie pentru diagnosticul si tratamentul corect al bolii.

Articolul precedentCe este bronsitasi cum se diagnosticheaza aceasta afectiune?
Articolul următorExerciţiile fizice menţin creierul sanatos – studiu