Podiatria, meseria care poate duce la scaderea numarului amputatiilor cu pana la 85%!

0
242

70% din totalul amputatiilor membrelor inferioare se realizeaza in randul persoanelor cu diabet, in lume, la fiecare 20 de secunde, un picior fiind amputat din cauza diabetului (4320 amputatii pe zi la nivel mondial!) (1). in Romania, specialistii estimeaza ca aproape la fiecare ora are loc o amputatie in randul persoanelor cu diabet, cu o medie de 14 de amputatii pe zi (aprox. 5040 amputatii in fiecare luna, in Romania)! (2). Studiile arata ca in urma unei amputatii majore, 50% dintre pacienti vor avea o noua amputatie la celalalt picior, in urmatorii 2 ani (3).

Conform Atlasului de Diabet al Federatiei Internationale de Diabet, diabetul reprezinta o epidemie majora la nivel mondial, o mare povara sociala, economica si medicala atat in tarile subdezvoltate, cat si in cele dezvoltate (4). 60-70% dintre persoanele cu diabet vor dezvolta neuropatie diabetica sau pierdere a sensibilitatii la piciorul diabetic (5), amputatia la persoanele cu diabet zaharat fiind de 10 pana la 20 de ori mai frecventa decat amputatia la persoanelor fara diabet (6). in Romania, 56% dintre persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si tip 2 sufera de neuropatie diabetica (7), iar, conform specialistilor internationali, riscul de deces la 5 ani al unui pacient cu un ulcer plantar este de 2.5 ori mai mare decat riscul unui pacient cu diabet care nu are un ulcer plantar (8).

in contextul cresterii incidentei piciorului diabetic, Asociatia de Podiatie cu sprijinul Societatii de Neuropatie Diabetica – Neurodiab a organizat astazi, la Bucuresti, conferinta-dezbatere „Piciorul Diabetic si Amputatiile. Spune STOP! Actioneaza ACUM!”.

Una dintre solutiile prezentate pentru scaderea numarului de amputatii la persoanele cu diabet zaharat din Romania este introducerea in C.O.R. a meseriei de podiatru. Podiatria este acea ramura a medicinei care a fost dezvoltata pentru a studia, diagnostica si trata afectiunile la nivelul piciorului. Meseria de podiatru este dezvoltata si reglementata la nivel international in 19 tari, estimandu-se ca exista peste 100.000 de podiatri in intreaga lume.

Federatia Internationala de Diabet estimeaza ca, prin includerea podiatrilor in echipa multidisciplinara care ingrijeste atat piciorul diabetic, cat si piciorul cu alte afectiuni, numarul amputatiilor la nivelul membrelor inferioare ar putea fi redus cu pana la 85% (9).

Din punct de vedere al calculului economic s-a constatat ca fiecare $1 investit in ingrijirea unei persoane cu diabet de catre un podiatru, conduce la economii de $27 pana la $51 din bugetul destinat sanatatii (10). Podiatrii nu numai ca reduc riscul de amputatii, dar au un impact semnificativ asupra ratelor de spitalizare si de reulceratii (11).

„Avand in vedere atat implicatiile profunde asupra persoanei care primeste indicatia de amputatie la nivelul membrelor inferioare (afectarea sanatatii, implicatii emotionale, de integrare in zona sociala, financiare), cat si implicatiile financiare sustinute de catre sistemul de sanatate in aceasta problematica, Asociatia de Podiatrie militeaza ca Romania sa adopte urgent modelele internationale de ingrijire a diverselor afectiuni ale piciorului, modele cu efecte sociale si economice vizibile. Ne dorim ca impreuna cu toti reprezentantii medicali implicati in aceasta problematica sa continuam educarea la nivel national a pacientilor in vederea preventiei si informarea in problematica complicatiilor piciorului diabetic ce pot conduce la amputatie.”, a declarat Conf. Univ. Dr. Ioan Andrei Veresiu, Presedintele Asociatiei de Podiatrie.

Ulcerele piciorului diabetic si recurentele lor sunt cauzate de diferiti factori care, in final, conduc la distrugerea pielii: neuropatii diabetice periferice si autonome, boli vasculare, ingrijire inadecvata a piciorului, incaltaminte inadecvata.

Managementul si tratamentul piciorului diabetic reprezinta o provocare din cauza spectrului larg de complicatii care contribuie la cresterea riscului de amputatii la nivelul membrelor inferioare. in urma unui studiu realizat pe 17.530 pacienti romani cu diabet s-a concluzionat ca, asteptand mai mult de o luna de la debutul simptomelor pana la prezentarea la medic, creste semnificativ riscul complicatiilor piciorului diabetic. Rezultatele au aratat necesitatea programelor de informare si de educare pe tema diabetului si a complicatiilor pe care le implica (12).

in cadrul conferintei s-a dezbatut problematica ingrijirii piciorului diabetic si amputatia. La conferinta au fost prezenti specialisti internationali care au prezentat politici de ingrijire a piciorului diabetic adoptate la nivel mondial: Dr. Kristien Van Acker – Presedintele D-Foot International si Podiatru David Dunning – Fost Presedinte al Colegiului Podiatrilor din Anglia.

Despre Asociatia de Podiatrie

infiintata in 2015, Asociatia de Podiatrie isi propune promovarea podiatriei in Romania, dezvoltarea si recunoasterea meseriei de podiatru, alaturi de informarea si educarea populatiei in domeniul ingrijirii corecte a picioarelor, in mod special in randul persoanelor cu diabet care prezinta complicatii la nivelul picioarelor. Mai multe detalii despre Asociatia de Podiatrie pe: www.podiatrie.ro PR & Comunicare: Sanatatea Press Group – Expertul tau in comunicare pe domeniul medical

Info:

1. Boulton et al, Lancet 2005;366:1549

2. Conform conf. univ. dr. Ioan Andrei Veresiu

3. Goldner Diabetes. 1960

Armstrong, et al, J Amer Podiatr Med Assn, 1997

4. International Diabetes Federation, IDF Diabetes Atlas, International Diabetes Federation, Brussels, Belgium, 7th edition, 2015.

5. Dyck et al.Diabetic Neuropathy 1999

6. file:///C:/Users/Press/Downloads/IDF%20Diabetes%20Atlas%208E%20EN.pdf

7. https://www.neurodiab.org/content/files/scrisoare_cegedim.pdf

8. Diabet Med 2016;33:1493-8

9. file:///C:/Users/Press/Downloads/IDF%20Diabetes%20Atlas%208E%20EN.pdf

10. JAPMA, 101(2), 2011

11. Gibson, et al, Int Wound Journal

12. Research article: Delay between onset of symptoms and seeking physician intervation increase risk of diabetic foot complications: Results of cross-sectional population-based survey (Norina a. Gavan,Ioan A. Veresiu, Etta J. Vinik, Aaron I. Vinik, Bogdan Florea, Cosmina I. Bondor)

Articolul precedentMinistrul Sanatatii, Sorina Pintea: Este nevoie de mai multa organizare si implicare in sistemul de sanatate romanesc
Articolul următorMinistrul Sanatatii: „Trebuie sa asiguram servicii medicale pentru comunitatile izolate, cu populatie saraca”