Peste 2.000 de femei cu risc de cancer de col in judetul Iasi

0
236

Reprezentantii Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Iasi sustin ca 2.469 de femei din judet au fost depistate cu risc de cancer de col uterin, din totalul de 22.958 de persoane depistate cu risc de boala.

Conf. dr. Sergiu Teleman, de la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie „Cuza Voda”, afirma ca Ministerul Sanatatii a inceput implementarea primului program organizat de screening pentru cancerul de col uterin.

in Iasi, programul de screening pentru prevenirea cancerului de col uterin a debutat pe 1 octombrie. Potrivit acestuia, femeile din grupa tinta cu varsta intre 25 si 64 de ani vor primi, esalonat, invitatia de participare la program, urmand ca, intr-un interval de trei ani, pacientele sa fie supuse controlului. „Romania, din pacate, se gaseste pe locul intai ca incidenta a carcinomului de col uterin intre tarile europene. Acest program de screening va scadea foarte mult incidenta cancerului invaziv, care acum este atat de mare”, a declarat conf. dr. Sergiu Teleman.

Potrivit statisticilor, in fiecare an, cancerul de col uterin afecteaza peste 3.500 de femei din Romania. Este cea mai raspandita forma de cancer la femei, dupa cancerul de san. in general, aceasta maladie apare in cele mai multe situatii din cauza leziunilor provocate de un virus, la femeile active sexual, iar cauza producerii bolii este virusul uman papilloma, care genereaza modificari ale morfologiei colului uterin.

„Debutul vietii sexuale, din ce in ce mai precoce fata de anii anteriori, le fel ca si infectia cu virusul uman papilloma, constituie aspecte importante. Asa cum este normal, prin statusul imun al femeii respective, de cele mai multe ori virusul este spontan indepartat. Exista insa un numar de cazuri in care virusurile cu risc crescut raman, infecteaza celulele si transforma celula gazda, producandu-se, asfel, leziunea care ulterior poate deveni invaziva si cancerigena. Asadar, persoanele de sex feminin trebuie sa fie constiente ca trebuie sa previna aparitia cancerului de col uterin prin testare citologica regulata, respectiv prin efectuarea testului Papanicolau”, a explicat conf. dr. Teleman.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentCopil roman nascut in Italia fara drept la sanatate in Romania!
Articolul următorMedicii de familie vor putea prescrie medicamente in functie de plafoane