OMS: Referiri la utilizarea inteligenței artificiale în sănătate, drepturile sexuale și reproductive

0
512

Un nou brief tehnic al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Programului Special al ONU pentru Reproducerea Umană (HRP) explorează aplicarea inteligenței artificiale (AI) în sănătatea și drepturile sexuale și reproductive (SRHR) și evaluează atât oportunitățile, cât și riscurile acestui proces tehnologic care avansează rapid.

Instituția prezintă un rezumat informativ și completează îndrumările recente privind inteligența artificială, inclusiv cu privire la considerente de reglementare și de etică și guvernare:

 „AI transformă deja tehnologia pentru sănătatea sexuală și reproductivă. Dacă suntem conștienți de potențialele pericole, precauți în ceea ce privește implementarea, recunoaștem AI ca un instrument și nu o soluție și avem o oportunitate excelentă de a face serviciile, informațiile privind sănătatea sexuală și reproductivă mai accesibilă tuturor”, a precizat dr. Pascale Allotey, director al HRP și al Departamentului de Sănătate Sexuală și Reproductivă a OMS.

Cercetătorii au elaborat rezumatul tehnic prin consultare cu experți și o revizuire a scopului, pentru a evalua tendințele și potențialele provocări pe viitor; ei au descoperit că aplicațiile actuale ale inteligenței artificiale în domeniul amintit se concentrează adesea pe screening-ul și predicția problemelor de sănătate, în domenii precum infertilitatea sau sarcina, precum și accesul la informații prin agenți conversaționali sau chatbot.

Cu toate acestea, utilizarea AI ar putea duce, de asemenea, la potențiale daune și riscuri, în parte din cauza modalităților potențiale în care datele pot fi partajate și a încălcărilor care conduc la expunerea de informații sensibile – de exemplu, în ceea ce privește fertilitatea sau sănătatea sexuală, părtinire în seturile de date de antrenament care duc la rezultate inexacte, probleme de acces din cauza accesului digital și a conectivității globale inegale, dezinformare, abuz și multe altele; o altă provocare este lipsa potențială de transparență în modul în care sistemele sunt dezvoltate sau aplicate, în timp ce unele instrumente pot avea lipsă de acuratețe pentru populațiile subreprezentate. Deși acestea sunt provocări comune în toate sistemele și instrumentele AI în general, domeniul SRHR se confruntă adesea cu problemele de bază ale accesului și echității, care pot fi amplificate și exacerbate foarte mult de AI.

„Modul în care ecosistemul AI este dezvoltat, guvernat și reglementat are un impact enorm asupra efectelor sale în lumea reală. Este deosebit de important să fii atent și deliberativ în fiecare etapă a procesului pentru a asigura o distribuție etică și echitabilă” – subliniază dr. Jeremy Farrar, cercetător științific în cadrul OMS.

Cum pot factorii de decizie să se asigure că IA este dezvoltată și aplicată în cel mai echitabil mod?

În conformitate cu îndrumările existente, rezumatul prezintă acțiunile prioritare și considerentele pentru a atenua riscurile specifice ale IA în SRHR, inclusiv necesitatea de a revizui reglementările privind protecția datelor pentru a proteja confidențialitatea, a remedia încălcările datelor și a asigura datoria de diligență și limitările în modul în care datele SRHR este partajat pentru utilizare terților – se precizează în comunicatul OMS; pentru a asigura incluziunea, datele de formare ar trebui să fie cât mai diverse și reprezentative posibil. Industria AI ar trebui să lucreze la a recruta diverși dezvoltatori pentru a construi sisteme cu atenție la nevoile grupurilor marginalizate și pentru a stabili standarde pentru procedurile bazate pe IA pentru SRHR. La nivel macro, rezumatul reiterează solicitările pentru un accent sporit pe abordarea dezinformării și a dezinformării vizate în rândul potențialilor utilizatori.

Se așteaptă ca toate aceste acțiuni să fie prioritizate de organismele de reglementare locale și internaționale care colaborează pentru a se asigura că IA este dezvoltată în conformitate cu liniile directoare etice:

„Este vital ca dezvoltatorii și autoritățile de reglementare să înțeleagă că echitatea este esențială atunci când vine vorba de inteligența artificială. Sistemele trebuie concepute cu toți factorii interesați implicați și nimeni nu trebuie lăsat în urmă. Tehnologiile digitale pot înălța pe toată lumea, dacă suntem incluzivi în mod intenționat și răspundem nevoilor diverse ale oamenilor și le salvgardam drepturile”  – conchide dr. Alain Labrique, directorul Departamentului de Sănătate Digitală și Inovare al OMS.

Articolul precedentInstitutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: 9572 cazuri de tuberculoză în 2023, în creștere față de anii anteriori. Cauzele care favorizează răspândirea bolii
Articolul următorPhoenix: Nicu Covaci, a fost operat la Timișoara de neurochirurgul Horia Pleș