OMS: Ce pot face părinții pentru a evita riscul de miopie asupra copiilor care folosesc telefoane mobile timp îndelungat

0
434
facebook/Spitalul Județean de Urgență Târgu Jiu

Un podcast – realizat de Vismita Gupta-Smith, specialist în comunicare,  împreună cu dr. Stuart Keel, specialist în cadrul Programului de îngrijire a vederii și a ochilor din Departamentul de Boli Netransmisibile al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) – atenționează asupra riscurilor deloc de neglijat pe care îl constituie utilizarea telefoanelor, tabletelor sau altor dispozitive moderne asupra vederii copiilor.

În rolul său actual, dr. Keel sprijină punerea în aplicare a acțiunilor prezentate în Rezoluția mondială privind sănătatea din 2020 „Îngrijire integrată a ochilor centrată pe oameni, inclusiv tulburări de vedere prevenibile și orbire”; deține un doctorat în epidemiologie oftalmică de la Universitatea La Trobe, Melbourne iar, înainte de a se alătura OMS în 2019, a deținut funcții de președinte al Asociației Australiane de Ortoptică – Filiala Victorian, lector în cadrul Departamentului de Științe Clinice ale Viziunii de la Universitatea La Trobe, Melbourne și investigator principal în epidemiologie oftalmică la Centrul pentru Cercetarea Oculară din Australia.

VGS: Știați că tot mai mulți copii au probleme în a vedea lucrurile aflate la distanță? Care sunt semnele timpurii? Cum ați putea afla dacă un copil este în pericol și ce se poate face pentru a-i proteja vederea?

SK: Pot exista unele semne timpurii de pierdere a vederii sau deficiență a vederii la copii; ele pot apărea sub formă de frecare a ochilor, mișcarea ochilor, închiderea unui ochi pentru a vedea mai clar. De asemenea, se poate întâmpla ca să-și țină materialele de lectură sau dispozitivele extrem de aproape de ochi sau să se apropie de televizor pentru a vedea mai clar. Poate veni, de asemenea, sub forma unei performanțe mai slabe la școală. Deci, dacă vreunul dintre aceste semne este prezent, atunci recomandăm să i se facă un examen oftalmologic cuprinzător.

VGS: Vorbiți-ne despre cauzele și factorii de risc pentru această tendință de creștere a miopiei în rândul copiilor.

SK: Ar trebui să menționăm mai întâi că, dacă ești miop, atunci cu siguranță nu ești singur: aproximativ 20% din populație sau aproape 2 miliarde de oameni la nivel global au miopie. Deci, există o serie de factori de risc. Unul dintre factorii de risc, asupra căruia, din păcate, nu avem control este genetica. Deci, dacă aveți o mamă, un tată sau ambii părinți cu miopie, atunci este mai probabil ca și copilul să fie miop. Din celălalt grup de factori de risc, mult mai interesanți și importanți de care trebuie să fim conștienți provin din stilul de viață.

Așadar, cercetările arată acum cu certitudine că noile activitățile intensive din sfera muncii precum privitul dispozitivelor ori cititul de materiale pentru perioade prelungite de timp și, de asemenea, timpul redus petrecut în aer liber, sunt factori de risc pentru dezvoltarea și progresia miopiei. .

VGS: Copiii încep foarte devreme cu dispozitivele digitale în zilele noastre – acesta este unul dintre motivele pentru care vedem această tendință – ce pot face părinții pentru a proteja vederea copiilor?

SK: Da, aceasta este una dintre contribuții, dar există o serie de lucruri pe care părinții le pot face. Iar cel mai important lucru pe care îl pot face este să ducă micuțul la un examen oftalmologic complet, chiar și dacă acesta are deja ochelari. Natura miopiei în copilărie este că prescripția se schimbă în timp, așa că, în mod normal, ochelarii trebuie actualizați la fiecare doi ani. În al doilea rând, există o serie de lucruri pe care părinții le pot face pentru a proteja vederea copilului lor de dezvoltarea miopiei.

Cercetările ne arată acum că petrecerea a 90 minute în aer liber este un factor de protecție în timpul orelor de zi pentru copiii care dezvoltă miopie, deci, încurajarea copiilor să iasă afară și să se joace constituie un mesaj cheie. Al doilea este reducerea timpului petrecut cu aceste activități obișnuite precum utilizarea dispozitivului. Știu că acest lucru este o provocare în situația actuală în care ne aflăm însă cercetările avertizează că acest obicei este un factor de risc foarte puternic pentru dezvoltarea miopiei.

Iar ultimul aspect pe care aș vrea să îl abordez este acela că, dacă micuțul dumneavoastră poartă ochelari, ar trebui să-l încurajăm să îi poarte cât mai mult posibil. Există o concepție greșită comună că purtarea ochelarilor poate înrăutăți vederea copilului.

VGS: Puteți explica cum lumina zilei îi protejează pe copiii care se joacă afară de dezvoltarea miopiei?

SK: O întrebare foarte bună: există acum dovezi foarte puternice că jocul afară protejează vederea unui copil de dezvoltarea miopiei. Cu toate acestea, motivul exact este incert; unul dintre argumente ar fi că mai multă lumină naturală care-i intră în ochi îi asigură dezvoltarea într-un ritm normal.

Articolul precedentMinistrul Sănătății: „Pentru prima dată, pacienții cu boli cronice din România beneficiază de vaccinare gratuită!”
Articolul următorȘL. dr. Vladiana Romina Turi: Cauzele fibrilației atriale