OMS: Anual, milioane de pacienti mor sau sufera ca urmare a ingrijirilor medicale slab calitative sau nesigure

0
371

in fiecare an, milioane de pacienti mor sau au de suferit din cauza ingrijirilor medicale slab calitative sau nesigure, a subliniat directorul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, in deschiderea celui de-al saselea summit privind siguranta pacientilor, stiinta si tehnologie.

Potrivit acestuia, anual, la nivel mondial, exista aproximativ 421 de milioane de spitalizari si, in medie, 1 din 10 are ca rezultat evenimente adverse, iar doua treimi dintre acestea au loc in statele cu venituri medii si mici.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a atras atentia ca raul pe care il sufera pacientii de pe urma greselilor medicale poate imbraca multe forme.

„Oamenii au de suferit atunci cand angajatii din sistemul medical esueaza in a se spala pe maini la momentul potrivit si utilizand tehnica potrivita. Oamenii au de suferit atunci cand li se efectueaza injectii cu seringi care au fost doar clatite sau refolosite pentru a se economisi bani. Au de suferit atunci cand medicamentele sunt amestecate sau administrare in doze gresite, atunci cand primesc transfuzii de sange gresite sau cand nu sunt respectate procedurile ante-operatorii si postoperatorii, dar si cele din timpul interventiilor chirurgicale”, a subliniat directorul OMS.

in opinia acestuia, ramura care tine de securitatea pacientilor in care trebuie luate masuri urgente este cea legata de medicatie. Anual, numai aceasta a generat costuri globale de 42 de miliarde de dolari, a atras atentia Tedros Adhanom Ghebreyesus.

in acest context, directorul OMS a amintit ca anul trecut, a fost lansata campania „Medicatie fara riscuri”, care isi propune ca in cinci ani sa injumatateasca efectele adverse severe legate de medicatie, care sunt usor de prevenit.

Tedros Adhanom Ghebreyesus a explicat ca scopul campaniei este imbunatatirea metodelor de prescriere, distribuire, administrare si consum a medicamentelor, dar si cresterea constientizarii in randul pacientilor a riscurilor asociate uzului impropriu de produse medicamentoase.

El a adaugat ca pacientii trebuie sa stie ce medicamente iau, sa verifice daca doza administrata este corecta si sa intrebe medicii daca acestea sunt sigure, iar doctorii trebuie, de asemenea, sa cunoasca toate caracteristicile produsului pe care il prescriu, sa stie schema si doza de administrate a acestuia si sa se asigure ca pacientii au inteles cum trebuie sa isi administreze medicamentul.

Articolul precedentSondaj: Unul din doi romani care au dureri de spate nu merg la doctor din cauza lipsei de timp sau a banilor
Articolul următorMinisterul Sanatatii avertizeaza: Comercializarea unor medicamente neautorizate pe internet reprezinta un pericol