O noua terapie pentru rinita alergica

0
277

Rinita alergica este o afectiune subdiagnosticata, atat din cauza pacientilor, cat si din cauza medicilor, a declarat intr-o conferinta de presa, prof. dr. Doina Dumitrascu, presedintele Societatii Romane de Alergologie.

in Europa, rinita alergica este prezenta la 17-20% din populatie, iar in Romania se estimeaza ca 20-22% din populatie este afectata de aceasta boala, a subliniat prof. dr. Dumitrascu.

Rinita alergica are mai multe stadii si se manifesta prin prurit, congestie nazala, stranut si de multe ori se asociaza cu manifestari oculare, afectand calitatea vietii pacientului. Simptomatologia asociata – nazala si oculara – este prezenta in 70% dintre cazuri, a subliniat prof. dr. Dumitrascu. Ea a adaugat ca numai 10% dintre persoanele bolnave merg la medic atunci cand se confrunta cu aceste simptome, in celelalte cazuri boala ajungand sa se cronicizeze.

Prof. dr.Paul Stoicescu, vicepresedintele Societatii Romane de Pneumoftiziologie, considera ca rinita alergica este o afectiune careia nu i s-a acordat importanta cuvenita. Boala se dezvolta pe un defect genetic, a precizat prof. dr. Stoicescu, amintind ca sunt aproximativ 20.000 de substante care pot provoca alergii. El a spus ca boala se manifesta din copilarie si insoteste astmul. Pentru diagnosticare este nevoie ca medicii sa discute mai atent cu pacientii, pentru a face diferenta intre rinita alergica si o infectie respiratorie.

Noua terapie cu Avamys, un steroid nou, asigura confortul pacientilor, spray-ul dovedind o eficienta constanta in ameliorarea simptomelor oculare asociate alergiei, cum ar fi inrosirea, lacrimarea, mancarimile si senzatia de arsura la nivelul ochilor, in cazul pacientilor adulti si adolescenti cu alergie sezoniera.
Pretul unui flacon de spray este 49 de lei. Medicamentul este usor de administrat, prin doua pulverizari in ambele nari, o data pe zi si nu da dependenta.
Rinita alergica este o reactie inflamatorie a mucoasei nazale, in prezenta factorilor alergeni precum polenul, acarienii, scuamele animalelor sau sporii de mucegai.

Rinita alergica sezoniera, cunoscuta si sub denumirea de „febra fanului”, este declansata de polen, apare in anumite sezoane si dureaza de la cateva saptamani pana la cateva luni. Rinita alergica perena, declansata de acarieni, scuamele animalelor si mucegai, se manifesta pe tot parcursul anului.

Articolul precedentInfertilitatea, o boala la moda
Articolul următorOperatie la umar fractura de cap humeral