Numar record de sinucideri in randul populatiei de varsta a treia din Japonia

0
233

Numarul japonezilor in varsta care s-au sinucis anul trecut a crescut cu aproape 9%, un nivel record, pe fondul ingrijorarilor tot mai acute ale populatiei imbatranite cauzate de probleme medicale si economice, a anuntat guvernul de la Tokio.

Japonezii cu varste de peste 60 de ani reprezinta categoria de varsta cu cea mai rapida crestere in randul populatiei cu tendinte suicidale, numarul varstnicilor care si-au pus capat zilelor anul trecut fiind de 12.107, cu 8,9% sau 987 de cazuri mai multi fata de 2006. in randul acestei categorii de varsta s-au inregistrat 36,6% dintre sinuciderile din Japonia in 2007.

Vechiul record de sinucideri in randul populatiei imbatranite data din 2003, cand s-au inregistrat 11.529 de decese autoprovocate.
Problemele de sanatate au reprezentat motivul principal de sinucidere in 56% din cazuri, in timp ce 15% dintre japonezii in varsta de peste 60 de ani care si-au pus capat zilelor au recurs la acest gest din cauza dificultatilor economice, se apreciaza in studiul Agentiei nationale de politie.

„Pentru cei cu varste de peste 60 de ani, problemele economice si cele de sanatate sunt strans legate. Numarul sinuciderilor inregistrate evidentiaza faptul ca multi batrani au dificultati financiare, iar acest lucru ar putea cauza probleme de sanatate”, a declarat Masahiro Yamada, profesor de sociologie in cadrul universitatii Chuo din Tokio.
Societatea japoneza imbatraneste rapid, creand dificultati in sistemele de pensii si de asistenta medicala si marind prapastia din punct de vedere al veniturilor cetatenilor sai, noteaza AP.
Numarul japonezilor de 65 de ani sau mai in varsta a ajuns la un record de 27 de milioane in 2007, ceea ce reprezinta 21,5% din populatie, potrivit unui raport guvernamental din luna mai a.c. De asemenea, cei in varsta de 75 de ani sau mai mult reprezinta aproape 10 procente din populatia Japoniei.

Cel de-al doilea grup de varsta din punctul de vedere al incidentei sinuciderilor este cel al japonezilor de peste 50 de ani, reprezentand 21,3% din total, insa numarul lor a scazut in 2007, cu 2,8%.
Problemele de sanatate sunt principalul motiv de sinucidere in 44% din numarul total al cazurilor din anul 2007, acestea fiind urmate de dificultatile economice si domestice, care au provocat 22% dintre decese. De asemenea, noteaza AP, in 30% din cazuri, motivele pentru care japonezii recurg la un astfel de gest disperat sunt necunoscute.
Confruntata cu a noua rata a sinuciderilor din lume, Japonia a cheltuit 220 de milioane de dolari pentru programe antisinucidere, pentru a-i ajuta pe cei care sufera de depresie sau alte afectiuni mintale.
Anul trecut, Japonia si-a propus sa reduca numarul sinuciderilor cu 20% in urmatorii zece ani, prin politici precum reducerea somajului, consilierea la locul de munca sau supravegherea site-urilor care promoveaza suicidul.
in ciuda acestor politici, Japonia se confrunta in prezent cu un nou val de sinucideri printr-o metoda care presupune inhalarea unui amestec de chimicale la indemana oricui, pe baza de detergent. Potrivit politiei, 517 persoane s-au sinucis in 2008 in acest mod, fata de doar 29 in 2007.

Sursa: Agerpres

Articolul precedentBucurestenii isi pot testa gratuit tipul de piele
Articolul următorCompetitia sexuala intre barbatii tineri si cei in varsta, aflata la originea circumciziei?