Noul Prezidiu al Academiei Oamenilor de Știință din România pentru mandatul 2024-2028: Prof. univ. dr. Viorel Jinga, ales vicepreședinte

0
832

sursa foto: AOSR

Academia Oamenilor de Știință din România (AOSR) și-a ales noul Prezidiu pentru mandatul 2024-2028. În cadrul Adunării Generale, care a avut loc, vineri, prof. univ. dr. ing. Doina Banciu a fost aleasă preşedinte al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România, iar prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, a fost ales vicepreședinte, pentru un mandat de patru ani.

Prof. univ. dr. ing. Doina Banciu ocupa funcţia de vicepreşedinte al AOSR şi de director general al Institutului de Cercetări Avansate Interdisciplinare “Constantin Angelescu” al academiei.

Pentru poziţia de președinte al AOSR a mai candidat prof. univ. dr. ing. Ecaterina Andronescu, preşedintele Secţiei de Ştiinţe Chimice a AOSR.

Noul prezidiu al academiei este completat de vicepreşedinţii şi secretarul ştiinţific ai AOSR pentru noul mandat: prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila” – vicepreşedinte; prof. univ. dr. ing. Anton Hadăr – vicepreşedinte; prof. univ. dr. ing. Petru Andea – secretar ştiinţific.

“Alegerile desfăşurate în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” inaugurează astfel un nou mandat şi o nouă perioadă de dezvoltare a Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România în domeniile educaţiei, ştiinţei şi cercetării academice şi continuă angajamentul ferm al instituţiei în realizarea Proiectului Naţional “România Cunoaşterii”, iniţiativă a AOSR, cu potenţialul de a deveni un adevărat Proiect de Ţară”, spun reprezentanţii instituţiei.

De asemenea, prof. univ. dr. ing. Adrian Badea, care şi-a încheiat mandatul la conducerea academiei anul acesta, a fost ales preşedintele de onoare al Academiei Oamenilor de Ştiinţă din România.

Au mai fost votaţi membri titulari, membri corespondenţi şi membri de onoare, din ţară şi din străinătate, ai AOSR.

“Conform Raportului privind activitatea științifică a AOSR în anul 2023, prezentat de dl. Doru-Sabin Delion, cercetător științific I, vicepreședinte al AOSR și președintele Filialei București a AOSR, Academia Oamenilor de Știință din România a avut în anul trecut o activitate științifică substanțială și complexă, concretizată în manifestări științifice naționale și internaționale, contracte de cercetare, proiecte destinate tinerilor la nivel postdoctoral. Activitatea științifică prodigioasă a AOSR se reflectă în prezența în baza de date ISI – Web of Science, în numărul de citări și vizibilitatea internațională ale instituției. Rezultatele activității științifice situează AOSR pe locul 7 în topul instituțiilor de cercetare din România conform prestigiosului clasament SCIMAGO. Președintele Adrian Badea a prezentat evoluția AOSR de-a lungul mandatelor de președinte 2016-2020 și 2020-2024, viziunea care a stat la originea acesteia, în linia fondatorilor instituției, începând cu Profesorul Constantin Angelescu și continuând cu Profesorul General Vasile Cândea, a evidențiat coordonatele de dezvoltare, programele, proiectele și manifestările sub egida instituției și a reliefat statutul de instituție academică de elită al acesteia în Spațiul Cunoașterii la nivel național și internațional. Profesorul Adrian Badea a omagiat memoria Profesorului Vasile Cândea, ilustru profesor și medic, al doilea fondator al instituției, și a anunțat că în anul 2025 Academia Oamenilor de Știință din România va împlini 90 de ani de existență, AOSR fiind continuatorul și unicul legatar al Academiei de Științe din România, înființată în martie 1935. Cele două mandate au fost o perioadă de dezvoltare a AOSR, în ciuda dificultăților pe care instituția le-a întâmpinat, un cadru de desfășurare a unei activități științifice prolifice sub semnul valorii științifice și al excelenței academice”, au mai transmis reprezentanții instituției.

 

Articolul precedentCâte cazuri de gripă au fost raporate în săptămâna 13 – 19 mai. Datele INSP
Articolul următorFarm. dr. Răzvan Prisada (ANMDM): Șapte medicamente aflate pe piaţă ar putea fi retrase