Ministrul Sănătății: Lucrăm la un punct de vedere legislativ referitor la relaţia medicilor şi pacienţilor cu sistemul public şi privat de sănătate

0
501

Ministrul Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a declarat, joi, că va fi elaborat un punct de vedere legislativ referitor la relaţia medicilor şi pacienţilor cu sistemul public şi privat de sănătate.

„Ne gândim cu colegii să lucrăm la punct de vedere legislativ care să fie făcut cumpătat şi care să respecte două principii. Un principiu este cel al faptului că un medic poate să lucreze deopotrivă în sectorul public sau în sectorul privat, dar lucrul acesta trebuie făcut cu respectarea programului de lucru, dacă lucrează la spitalul public în integralitatea lui. Al doilea principiu este că pacienţii pot să opteze, sigur, între public şi privat”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

Ministrul a subliniat că nu este vorba de niciun fel de îngrădire a dreptului medicilor sau pacienţilor să opteze să lucreze sau să fie trataţi în sectorul public sau privat, „dar lucrurile acestea trebuie să se întâmple foarte clar : ori se tratează în sectorul public, ori se tratează în sectorul privat”.

„Sigur, sunt situaţii excepţionale sau de excepţie care necesită un astfel de parcurs al pacienţilor. Nu trebuie îngrădit acest parcurs şi vreau să găsim o soluţie legislativă care să permită în anumite situaţii şi o astfel de situaţie – în care pacientul este tratat întâi la public şi trebuie să ajungă la privat sau o situaţie inversă, în care ajunge în sectorul privat în sectorul public. Eu cred că cele două sectoare, public şi privat, nu trebuie să fie considerate opuse, trebuie să fie considerate complementare, însă trebuie să jucăm în condiţii de egalitate în ceea ce priveşte modul de decontare a serviciilor”, a explicat ministrul Sănătăţii.

Potrivit ministrului, în România circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienţi.

„Este un procent destul de mare pentru Uniunea Europeană şi trebuie să lucrăm ca în timp acest procent să se reducă, nu să crească. E vorba de toţi banii pentru servicii medicale private, deci tot ce plătesc pacienţii pentru servicii medicale sau medicamente. (…) Sunt banii cu care contribuie pacienţii pentru servicii medicale în raport cu bugetul alocat sănătăţii. (…) Trebuie să găsim soluţii să scădem acest procent în ceea ce priveşte contribuţia pacienţilor şi aici trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obţine rezultate de azi pe mâine. Soluţia este în primul rând creşterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu plătesc bani suplimentari şi evident o politică care să favorizeze această încredere a pacienţilor, nu numai o politică, lucruri concrete care se fac, construcţii noi, investiţii, profesionişti, empatie, Să nu uităm de chestiunea legate de empatie – lucrul ăsta sigur că de multe ori condiţionat, dacă vreţi, şi de resursa umană din spitale”, a precizat ministrul.

 

Articolul precedentMinisterul Sănătăţii va face tot posibilul ca fondurile alocate medicinei primare şi ambulatorii să nu scadă de la 1 iulie, susține Rafila
Articolul următorRafila: Un alt proiect al Ministerului Sănătăţii este cel de a regândi normarea medicilor şi asistenţilor medicali, mai ales în spitalele de primă linie