Ministrul Sănătății, despre cauzele discontinuității în furnizarea unor medicamente pentru viroze și gripă

0
123

Discontinuitatea în furnizarea unor medicamente este generată de o „creștere exponențială” a consumului și de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China, a declarat, luni, ministrul Sănătății, prof. univ. dr. Alexandru Rafila.

„Producătorii (n.r.) ne-au asigurat de disponibilitate, dar şi de faptul că în această perioadă transmit către firmele de distribuţie toate cantităţile de medicamente care sunt solicitate, astfel încât să nu existe lipsa acestor categorii de medicamente din farmacii şi bineînţeles şi la unităţile sanitare, pentru că tratamentul pacienţilor în spitalele care tratează pacienţi cu patologie virală sau infecţioasă respiratorie este esenţial ca să poată să furnizeze aceste medicamente pacienţilor internaţi.  Singura problemă legată de o anumită discontinuitate, care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului pe de o parte şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China – şi mai mulţi producători au menţionat exact aceeaşi situaţie similară – , este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală. (…) Se speră să o poată rezolva până la sfârşitul acestei luni. Dar, o anumită întârziere în apariţia pe piaţă este din cauza livrărilor întârziate din China care în contextul actual pandemic a îngreunat foarte mult livrările de materie primă”, a declarat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, după o întâlnire cu producătorii de medicamente.

Ministrul a precizat că marți va discuta cu distribuitorii de medicamente pentru a avea o politică coerentă, astfel încât „să trecem cu bine peste această perioadă în care valul de viroze se manifestă în România și în restul Europei”.

„În rest nu sunt probleme. (…) Aşteptăm în acelaşi timp, poate până la finalul acestei săptămâni, sigur nu depinde de noi, dar am făcut diligenţe la misiunea României de la Bruxelles încât până la sfârşitul acestei săptămâni, dacă se poate, să avem un răspuns din partea Comisiei Europene privind ordinul de limitare a exporturilor pentru câteva dintre produsele care fac obiectul unor discontinuităţi pe piaţa de medicamente din România”, a mai afirmat ministrul Sănătății.

 

Articolul precedentCâte persoane au fost vaccinate anti-COVID-19 în ultima săptămână
Articolul următorO nouă metodă de administrare a medicamentelor ar putea înlocui injecțiile cu pastile