Ministrul Cercetării: ”Trebuie să ne asigurăm că inteligenţa artificială este accesibilă tuturor”

0
319

Inteligenţa artificială (IA), dezvoltată şi utilizată în mod responsabil şi etic, ar trebui să fie la dispoziţia tuturor – a transmis ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan Gruia, joi, în cadrul celei de-a VI-a ediţie a Stress Congress 2023, cu tema „Provocările Digitalizării în Managementul Medical al Stresului”:

„Inteligenţa artificială poate fi utilizată pentru a automatiza sarcinile repetitive şi plictisitoare care sunt generatoare de stres pentru foarte multe persoane. (…)

Inteligenţa Artificială prezintă o serie de provocări. Una dintre cele mai mari provocări este să ne asigurăm de faptul că IA este dezvoltată şi utilizată într-un mod responsabil şi etic.

Trebuie să ne asigurăm că inteligenţa artificială nu este utilizată pentru a crea sisteme discriminatorii sau care ne pot dăuna în vreun fel. O altă provocare importantă în acest domeniu este să ne asigurăm că inteligenţa artificială este accesibilă tuturor” – a subliniat oficialul.

Potrivit acestuia, IA nu trebuie să fie disponibilă doar pentru „o mână” de companii sau pentru o ”elită”:

„Nu vrem ca IA să fie disponibilă doar pentru o mână de companii mari sau pentru o elită restrânsă de oameni. De această tehnologie trebuie să beneficieze toţi oamenii. (…) Ne poate ajuta să rezolvăm unele dintre cele mai mari probleme ale omenirii, cum ar fi chestiuni legate de climă, de boli şi poate chiar să ne ajute să atingem tinereţea fără bătrâneţe. (…) Toate aceste provocări şi oportunităţi pe care inteligenţa artificială le aduce sunt luate în considerare în Strategia Naţională pentru Inteligenţa Artificială, pe care ministerul nostru a lansat-o chiar în această săptămână în dezbatere publică”, a mai afirmat Gruia.

Ministerul Sănătăţii doreşte să facă o digitalizare inteligentă a sistemului de sănătate cu fonduri din PNRR

„Ministerul Sănătăţii, în momentul de faţă, este în situaţia în care, folosind fonduri din PNRR, îşi doreşte să facă o digitalizare inteligentă a sistemului de sănătate, pentru că avem mai multe sisteme informatice care funcţionează în sistemul de sănătate, dar care vor trebui interconectate şi vor trebui adaptate vremurilor şi cantităţilor de informaţii care sunt procesate în acest moment.

Trebuie să luăm în calcul două aspecte: impactul digitalizării asupra populaţiei generale, dar, nu în ultimul rând, impactul digitalizării asupra populaţiei medicale, asupra profesioniştilor din sistem. (…)

Trebuie să ne gândim că vom gestiona un număr impresionant de date cu caracter personal şi vom gestiona un număr impresionant de intrări în sistemul informatic din sănătate în ceea ce priveşte datele statistice”, a susţinut secretarul de stat Tiberius Marius Brădăţean.

Articolul precedent28 septembrie 2023, a 17-a Zi Mondială a Rabiei
Articolul următorFaimosul chitarist Al Di Meola, internat la Spitalul „Bagdasar-Arseni” din Bucureşti