Ministerul Sănătății: Ordinul privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal, în dezbatere publică

0
1329

Ordinul privind aprobarea metodologiei de screening pentru cancerul colorectal a fost pus în dezbatere publică de către Ministerul Sănătății.

”Scopul metodologiei este de a furniza un cadru unitar și structurat de furnizare a serviciilor medicale de screening  pentru cancerul colorectal, în condiții de control și asigurare a calității serviciilor medicale și de a asigura accesul echitabil al tuturor persoanelor eligibile, indiferent de statutul socio-economic la servicii medicale preventive de egală calitate și siguranță pentru reducerea morbidității și mortalității prin cancer colorectal”, se arată în Ordin.

Serviciile medicale de screening se furnizează în mod  organizat pe baze populaționale, cu asigurarea întregului lanț de servicii medicale care au ca rezultat infirmarea riscului de a dezvolta cancer sau confirmarea diagnostică a persoanelor cu rezultate pozitive la test și preluarea în tratament, în condiții de management al calității, monitorizare continuă și evaluare a impactului, precum și în condițiile unui raport beneficiu-risc supraunitar.

”Prezenta metodologie se aplică tuturor unităților sanitare publice și private care furnizează serviciile de screening pentru cancerul colorectal. Unitățile sanitare publice și private care furnizează servicii de screening pentru cancerul colorectal au obligația de a raporta efectuarea serviciilor în registrul de screening pentru cancerul colorectal de la nivelul Institutului Național de Sănătate Publică, în conformitate cu Fișa unică de raportare a serviciilor de screening pentru cancerul colorectal din anexa nr. 2 care face parte integrantă din prezentul ordin”, arată sursa citată.

Metodologia de screening pentru cancerul colorectal

Cancerul colorectal este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer și cauze de deces prin cancer la nivel mondial. În România se înregistrează anual aproximativ 13.500 de cazuri noi de cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de cancer la femei și a treia la bărbați, arată documentul.

Mortalitatea prin cancer colorectal a crescut cu 8% în perioada 2011-2019 și se estimează că până în anul 2040 aceasta va înregistra o creștere de 9,4% la femei și de 16,6% la bărbați. Anual se înregistrează 7.300 de decese prin cancer colorectal, reprezentând a doua cauză de deces prin cancer.

Peste o treime din decesele prin cancer colorectal ar putea fi evitate printr-un furnizarea riguroasă a serviciilor de screening adresate persoanelor care prezintă risc crescut.

Prin caracteristicile sale, cancerul colorectal este o patologie care poate fi prevenită prin screeningul și supravegherea persoanelor asimptomatice.

”Screeningul joacă un rol esențial în prevenirea și depistarea precoce a acestei boli. S-a demonstrat că screeningul organizat pe baze populaționale reduce incidența și mortalitatea prin cancer colorectal. Screeningul organizat pe baze populaționale, cu raportarea sistematică a rezultatelor, asigură eficiența, cost-eficacitatea și siguranța pentru toți participanții. Screeningul oportunist este descurajat, pentru că nu asigură monitorizarea persoanelor cu rezultate pozitive, accesul echitabil al tuturor pacienților eligibili și nici nu permite evaluarea impactului asupra indicatorilor de moralitate și morbiditate”, se arată în metodologie.

Populația țintă este formată din femei și bărbați din grupa de vârstă 50-74 ani de ani, fără semne și simptome de cancer colorectal, persoane cu semne și simptome ale unei afecțiuni a colonului sau rectului.

Testul de screening cuprinde un test imunologic cantitativ, pentru depistarea hemoragiilor oculte în materiile fecale prin test imunochimic fecal (FIT), recomandat persoanelor cu risc mediu de a dezvolta cancer colorectal, și endoscopia digestivă inferioară, recomandată tuturor persoanelor eligibile aflate la risc înalt de a dezvolta cancer colorectal.

Metodologia poate fi consultată AICI 

Articolul precedentUMF ”Carol Davila”, pe prima poziție a universităților din România, în topul Round University Ranking (RUR) World University Rankings
Articolul următorMetodologia de screening pentru cancerul de col uterin, lansată în dezbatere publică de Ministerul Sănătății