Microverde sau legume mature? Un studiu dezvăluie care dintre acestea sunt mai sănătoase

0
23638

Consumul de „microverde” – legumele ce sunt sunt recoltate înainte de a ajunge la maturitatea completă – se pare că ar fi mai sănătos decât consumul acestora la momentul coacerii lor. Concluziile unui grup de cercetători au fost prezentate la întâlnirea ACS din 2023, din San Francisco; studiul, realizat de cercetătorii care lucrează cu Societatea Chimică Americană (ACS), și-a propus să determine validitatea afirmațiilor conform cărora microverdele , care pot fi cultivate cu ușurință acasă, sunt superalimente prin comparea valorii nutriționale cu cele din stadiile de maturitate.

Microverdele – care sunt o etapă între muguri și verdețuri pentru copii – sunt comparabile cu stadiile incipiente din evoluția plantelor și pot fi recoltate la scurt timp după apariția primelor lor frunze.

În timpul unui studiu asupra șoarecilor care consumau diete bogate în grăsimi, oamenii de știință au descoperit că, în timp ce atât legumele mature cât și cele imature au ajutat la limitarea creșterii în greutate, microverdele aveau însă cantități semnificativ mai mari de compuși benefici pentru sănătatea intestinului. Totodată, s-a constatat că unii dintre acești compuși ar putea chiar ajuta la protejarea împotriva cancerului – relatează StudyFinds.

Accentul inițial al cercetării a fost pe varza roșie

În timp ce atât versiunile mature cât și cele microverzi de varză roșie au ajutat la prevenirea creșterii în greutate la șoareci cu o dietă bogată în grăsimi, profilurile lor nutritive au variat în funcție de vârstă: microverdele aveau o concentrație semnificativ mai mare de glucozinolați – compuși care conțin azot și sulf care pot oferi protecție împotriva cancerului.

„Ne-am întrebat dacă acele componente bioactive din varza microverde sunt diferite de cele din varza matură. Și am descoperit că compoziția nutrițională este foarte diferită”, spune autorul principal, Dr. Thomas Wang de la Serviciul de Cercetare Agricolă al Departamentului Agriculturii din SUA (USDA), într-un comunicat de presă .

Studiul relevă faptul că plantele de varză imature au conținut de aproximativ cinci ori mai mulți glucozinolați decât cele mature

Alte cercetări indică, de asemenea, că nivelurile de nutrienți din mai multe legume crucifere – cele din familia varzei – sunt mai mari la plantele mai tinere: s-a constatat că atât microverdele cât și exemplarele mature reduc creșterea în greutate la șoareci care urmează dietele bogate în grăsimi iar acest lucru ar putea fi legat de efectul legumelor asupra microbiomului animalelor sau de comunitatea bacteriilor intestinale, menționează publicația citată.

Deși varza kale de orice vârstă diversifică bacteriile intestinale, acest efect este mai pronunțat la microverzi știindu-se că o compoziție bacteriană mai diversă a intestinului este asociată cu o sănătate mai bună.

Cercetările viitoare ale autorilor studiului se vor focusa pe alte plante crucifere și avantajele lor distincte pentru sănătate cu scopul de a crea alternative la legumele pe care s-ar putea să nu le preferă.

În plus, există potențialul de a ajusta profilurile de aromă ale acestor legume: de exemplu, compușii din legume, cum ar fi glucozinolații, sunt responsabili pentru gustul lor amar iar cercetătorii verifică dacă acești compuși amari ar putea exista în cantități care depășesc necesarul beneficiilor lor pentru sănătate. Dacă se dovedește a fi adevărată ipoteza, creșterea legumelor cu niveluri reduse ale acestor compuși le-ar putea minimiza amărăciunea, făcându-le mai atractive pentru un public mai larg,menționează StudyFinds.

Articolul precedentSpitalul Clinic CF Timișoara: Număr crescut de pacienți cu ateroscleroză, principala cauză de producere a unui infarct miocardic
Articolul următor Operația de slăbire ar putea deține cheia pentru tratarea diabetului zaharat definitiv?