Medicament descoperit cu ajutorul inteligenței artificiale, testat ca eficient în tratarea fibrozei pulmonare

0
978

O recentă descoperire se anunță a fi promițătoare în tratamentul fibrozei pulmonare idiopatice, o boală pulmonară gravă și adesea letală: în doar 18 luni, datorită Inteligenței Artificiale (IA), a fost identificată o nouă țintă terapeutică, fiind dezvoltat un medicament eficient.

Rolul AI a fost decisiv: a permis cercetătorilor să identifice Tnik ca o nouă țintă potențială pentru combaterea fibrozei, dar a ajutat și la dezvoltarea moleculei. Această lucrare, se arată în postarea pe X a specialistului Nicola Marin, „subliniază potențialul enorm al AI de a accelera și îmbunătăți descoperirea de medicamente”.

Medicamentul are proprietăți antiinflamatoare: acesta poate fi administrat oral, prin inhalare sau topic.

Molecula în cauză, numită INS018_055, este capabilă să inhibe gena Tnik și a demonstrat proprietăți excelente atât în ​​laborator, cât și în studiile pe animale, acționând asupra diferitelor organe.

Molecula amintită are și proprietăți antiinflamatorii, dovedit ca eficiente în mai multe studii: siguranța și tolerabilitatea sa au fost ulterior verificate în alte două studii clinice randomizate controlate de fază I pe voluntari sănătoși.

Articolul precedentReuniunea OMS/Europa Ecosistem de inovare pentru sănătatea publică – Crearea unui front de colaborare regional pentru valorificarea inovațiilor în domeniul sănătății
Articolul următorCoaliţia „Votez pentru sănătate”: 9% din PIB, ca românii să beneficieze de servicii medicale la standarde europene