Malformatiile genetice – consultatia prenatala

0
330

Dr Adrian Vaduva, Director Medical I. Cantacuzino

Dr. Adrian Vaduva ne sfatuieste ca prima consultatie prenatala sa fie facuta cat mai timpuriu. Prin aceasta metoda se indentifica sarcina cu risc, gravida fiind incadrata intr-o categorie cu risc crescut, astfel incat sa poata fi monitorizata indeaproape. Persoanele de sex feminin care s-au prezentat la consult inainte de conceptie au sanse mai mari de a dezvolta o sarcina normala.

Malformatiile genetice in general apar datorita unor defecte ale cromozomilor, aceste defecte dand probleme de sanatate publica. Una dintre cele mai comune malformatii genetice este Sindromul Down. El poate fi depistat cu ajutorul testelor neinvazive, putand astfel sa fie prevenit.

Malformatiile pot fi cauza unor factori exogeni cum ar fi radiatiile, factorii chimici, precum medicamentele care nu au avizul medicului ginecolog, dar si a unor parazitoze. Toate aceste cauze pot fi diagnosticate cu ajutorul unor teste, cum ar fi ecografia sau testele de sange. Daca testele neinvazive au ca diagnostic preliminar o malformatie, se poate continua cu testele invazive pentru a se stabili daca malformatia este sau nu compatibila cu viata.

Articolul precedentAstazi se sarbatoreste Ziua Mondiala a Rinichiului
Articolul următorColegiul Medicilor din Romania organizeaza in aceasta seara Gala Medica!