INTERVIU Dr. Daniel Mihailescu: Copiii nu transmit tuberculoza

0
1182

Copiii nu transmit tuberculoza. Este mesajul transmis de dr. Daniela Mihailescu, sef al sectiei de Pneumologie Pediatrica in cadrul Institutului ”Marius Nasta”. in aceste conditii, destigmatizarea este cruciala.

”Copiii nu transmit tuberculoza. in primul rand, majoritatea copiilor au bacteriologie negativa. Sunt BK negativi. in aceasta situatie nu au cum sa transmita. La copiii adolescenti se poate intampla acest lucru, dar cazurile sunt foarte rare”, a spus dr. Mihailescu.

”Copilul care a inceput un tratament de tuberculoza si a avut probleme la un moment dat, in momentul in care acordul nostru sa mearga in colectivitate nu mai reprezinta niciun fel de problema”, a adaugat ea.

 

Pentru copiii mici, sursa de infectare este de obicei intrafamiliala

 

”Copiii ajung sa se infecteze de tuberculoza, mai ales cei de varsta mica, la nivelul familiei, pentru ca este nevoie de o perioada mai indelungata de timp ca un copil sa stea in preajma unui adult care are tuberculoza. Deci copiii mici, care majoritatea stau mai mult in familie, pentru ei sursa este intrafamiliala, uneori cunoscuta, alteori nu”.

 

Simptomele care ar trebui sa trimita parintii cu copilul la pneumolog

 

Parintii ar trebui sa cunoasca simptomele care trebuie sa ii duca de urgenta la pneumolog cu cel mic. ”Avem un copil cu tuse cronica, adica o tuse care dureaza mai mult de doua-trei saptamani, in conditiile in care copilul respectiv a fost tratat de o afectiune acuta respiratorie. Cu toate acestea, tusea nu i-a trecut”, a explicat medicul. ”Atunci este momentul ca acest copil sa se prezinte la un medic pneumolog, ca acest medic sa poata diferentia cauza acestei tuse”, potrivit ei.

Daniela Mihailescu a subliniat ca posibilitatea de a fi vorba de o tuberculoza este mica, dar exista.

 

Cum se face diagnosticarea tuberculozei?

 

Diagnosticarea tuberculozei la copii se face in mai multe etape. ”Ce avem noi specific, avem intradermoreactia cutanata, IDR. Ce ne arata acest IDR la un copil? Ne arata daca acest copil a fost infectat sau nu. in situatia in care acest IDR a fost pozitiv, avem o hiper-reactivitate, o hipersensibilitate, atunci acela este momentul in care se continua investigatiile catre tuberculoza. Ca sa ne lamurim daca acel copil a fost numai infectat, si atunci ramanem numai la stadiul de hiperergie tuberculinica si este situatia in care copilul primeste o profilaxie sau este vorba de boala. in cele mai multe cazuri este vorba de prima situatie”, a spus ea.

 

Copiii tolereaza de cele mai multe ori tratamentul mai bine ca adultii

 

Este important de stiut ca micii pacienti tolereaza de cele mai multe ori tratamentul pentru tuberculoza mai bine decat adultii.

”Vorbim de tuberculoza cu sensibilitate la medicamente. in aceasta situatie, copiii tolereaza mult mai bine decat adultii. Reactiile adverse la tratamentul tuberculostatic sunt foarte rare, extrem de rare, la care situatiile sunt mult mai frecvente.

in Romania, incidenta tuberculozei la copii este intr-o scadere lenta, dar constanta, incepand din 2002.

Din 2002 pana in 2019, primul semestru – cand avem ultimele date – incidenta a scazut cu 63%.

Articolul precedentASSMB: Izolarea la domiciliu – prima masura in caz de gripa, recomandata inscolile din Bucuresti
Articolul următor570.000 de decese in randul copiilor mici pot fi atribuite poluarii aeruluisi fumatului pasiv