Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Continuă activitățile de informare și prevenție a consumului de tutun „Fumatul nu te face mare” în rândul elevilor din Capitală

0
4239
Foto: Facebook/Școala Gimnazială Nr. 85

„Astăzi a fost, din nou, altfel… a fost despre alegerile, pe care, în mod conștient sau nu, le facem în viață! Fumatul este o alegere! Aceea între a fi pacientul unui spital sau a fi sănătos și apt de a face cât mai mult sport! Am avut o actiune foarte interesantă și, realmente, plină de rost. S-au pus multe întrebări, s-a răspuns cu sinceritate, s-a râs și s-au asumat lucruri! Multumim Institutului de Pneumoftiziologie <<Marius Nasta>>, doamnei doctor Antonela Dragomir, care a fost un interlocutor extrem de agreabil, studenților la Facultatea de Medicină și Farmacie <<Carol Davila>>, anul 4, domnului Andrei Sîrbu, psiholog în formare! Ne-a fost cu rost și cu multă curiozitate! Mulțumim!” – transmit reprezentații Școlii Gimnaziale nr. 85 din Capitală, referitor la importanța campaniei de informare și prevenție a consumului de tutun și a utilizării dispozitivelor electronice de furnizare a nicotinei în rândul elevilor, ”Fumatul nu te face mare!”, care continuă în școlile bucureștene.

Coordonatorul activității de informare și prevenire a riscurilor fumatului în instituția de învățământ amintită a fost asist.univ.dr. Antonela Dragomir, medic primar pneumolog, șef secție Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”.
Potrivit managerului Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, șef lucr. dr. Beatrice Mahler,
tutunul indiferent de forma de prezentare este un produs extrem de agresiv cu organismul uman, prin efectele directe, sistemice pe care acesta le produce, prin dependența pe care acest drog o induce consumatorilor și nu în ultimul rând prin componenta cognitiv-comportamentală pe care tutunul o produce persoanelor dependente:
„Atunci când vorbim de perspectiva viitorului fără tutun, o strategie-cheie este creare mecanismelor care să conducă la comportamente sănătoase ale copiilor și adolescenților, astfel încât ei să evite utilizarea produselor care conțin tutun sau nicotină. O astfel de direcție presupune implicarea tuturor generațiilor. Datele statistice raportează că 90% dintre fumători încep să fumeze înainte de 18 ani, ceea ce face ca dependentă de nicotină, care se instalează extrem de repede să producă efecte negative ulterioare asupra creierului, care este în curs de dezvoltare.
Un aspect esențial care trebuie menționat este riscul crescut pe care utilizarea tutunului în rândul tinerilor îl are prin crearea terenului de adicție față de droguri, amplificând probabilitatea utilizării și a altor droguri, nu doar prin curiozitatea specifică vârstei, ci și prin nevoia pe care creierului unui utilizator de droguri, oricare ar fi el, inclusiv tutun, o induce.
Renunțarea la fumat reduce riscul de boli pulmonare și cardiovasculare, reduce riscul de cancer pulmonar, dar și a cancerelor cu altă localizare (gât, limbă, vezică urinară), reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 cu până la 30-40%, dar și riscul de a dezvolta tulburări de vedere, cum este cataracta sau glaucomul” – declara managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta în cadrul acțiunilor derulate în cadrul campaniei antifumat din școlile Capitalei, ”Fumatul nu te face mare!”.
Foto: Facebook/Școala Gimnazială Nr. 85
Articolul precedentUniversitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca: Finalizarea primei etape a organizării Platformei INSPIRE, cea mai avansată unitate de imagistică biomedicală din Europa de Est
Articolul următorMAE, recomandare privind călătoriile în zone afectate de apariţia cazurilor de malarie