Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: 9572 cazuri de tuberculoză în 2023, în creștere față de anii anteriori. Cauzele care favorizează răspândirea bolii

0
9274

În cointextul zilei de 24 martie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” (IPMN), aduce în  prim plan tema „Tuberculoza și Poluarea”.

Potrivit datelor Programului Național de Prevenire și Control al Tuberculozei, aflat în subordinea Ministerului Sănătății, sub coordonarea IPMN, arată că în anul 2023 rata incidenței tuberculozei, în rândul populației, a ajuns la 48 cazuri înregistrate la suta de mii de locuitori, față de de 46,3 în 2022 și 39,7 în 2021.

Numărul total de cazuri de tuberculoză în anul 2023 a fost de 9572 de cazuri din care 429 sunt copii; comparativ cu anul precedent cifrele actuale sunt în creștere cu peste 700 de pacienți: în anul 2022 au fost înregistrate 8824 de cazuri de tuberculoză din care 327 au fost copii – menționează IPMN într-un comunicat remis RohealthReview și Sănătatea.TV.

IPMN: Al treilea an consecutiv de creștere a incidenței tuberculozei în România

Potrivit instituției amintite, județele cu cea mai mare incidență a tuberculozei sunt Dolj, Teleorman, Giurgiu, Brăila și Botoșani unde s-au înregistrat peste 75 cazuri la suta de mii de locuitori; la polul opus sunt Covasna, Bistrița-Năsăud, Alba, Brașov și Sălaj cu mai puțin de 30 cazuri la o sută de mii de locuitori.

O situație deosebită se înregistrează la copii unde rata detecției tuberculozei a ajuns la 14 cazuri la suta de mii de locuitori, un procentaj care depășește valoarea înregistrată în anul 2019, practic o creștere lentă în ultimii 5 ani.

 

În cazul tuberculozei depistate la copii, județele cu incidență mare sunt Teleorman cu aproape 80 de cazuri de copii bolnavi înregistrată la suta de mii de locuitori, Brăila, Giurgiu, Călărași și Bihor.  Județul cu incidență zero la copii este județul Alba, iar indențele cele mai mici sunt înregistrate în Botoșani, Sălaj și Covasna.

Prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății: „Observ și o suprapunere a situației cu privire la poluare, unde valorile ridicate coincid și cu zonele unde tuberculoza este mai mare”

Potrivit specialiștilor, mai mulți factori ar putea contribui la această creștere a incidenței tuberculozei la copii:

  • Contactul cu adulți bolnavi de tuberculoză: Copiii pot fi expuși la tuberculoză prin contactul cu adulți sau alte persoane infectate din mediul lor, inclusiv în familie, comunitate sau în instituții de învățământ;
  • Accesul limitat la sisteme de sănătate în anumite teritorii din România, ceea ce poate duce la întârzierea diagnosticului și tratamentului tuberculozei la copii;
  • Imunitate slăbită, sau existența unui sistem imunitar imatur, ceea ce îi face mai susceptibili la infecții, inclusiv la tuberculoză;
  • Stresul și condițiile socio-economice precare pot crește riscul de tuberculoză, prin scăderea rezistenței lor la infecții și prin expunerea la factori de risc.

„Numărul de cazuri de tuberculoză a crescut, dar a fost o creștere lentă. Sunt convins că acest lucru este și ca urmare a perioadei pandemiei.

Observ și o suprapunere a situației cu privire la poluare, unde valorile ridicate coincid și cu zonele unde tuberculoza este mai mare. 

În ultimii ani s-au făcut foarte multe proiecte de screening al tuberculozei, de dotare a laboratoarelor cu echipamente de diagnostic rapid, lucruri realizate și în parteneriat cu OMS. M-aș bucura să fim contemporani cu timpul când incidența tuberculozei va înregistra date cu o singură cifră, nu cu două ca acum” – a precizat prof. univ. dr. Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.

Creșterea incidenței tuberculozei în România, în ultimii ani se aliniază trendului internațional fiind o consecință a deficitului de diagnostic din anul 2020, însă situația este una care impune cercetări suplimentare:

„Tuberculoza este o problemă care continuă să ridice probleme de sănătate publică.  Trebuie să colaborăm și cu medicii de familie, cu alți medici pentru a putea diagnostica tuberculoza precoce. Avem instrumentele disponibile și instrumentele de diagnosticare pentru a face acest lucru rapid, iar OMS este un partener care susține activ lupta României împotriva tuberculozei” – a transmis, referitor la această temă, dr. Caroline Clarinval, reprezentant Biroul O.M.S. România.

Articolul precedentS. L. dr. Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”: Poluarea favorizează răspândirea tuberculozei. Harta celor mai afectate zone din România
Articolul următorOMS: Referiri la utilizarea inteligenței artificiale în sănătate, drepturile sexuale și reproductive