Institutul de Boli Infectioase „Matei Bals” aniverseaza 10 ani de existenta

0
328

in perioada 9-12 octombrie 2008, la Rin Grand Hotel din Bucuresti se desfasoara „Zilele Ştiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase „Prof.dr. Matei Bals”. Evenimentul este totodata si unul aniversar, marcand implinirea a zece ani de activitate a Institutului de Boli Infectioase „Matei Bals”. De asemenea, aceasta data marcheaza 70 de ani de la infiintarea primei clinici de boli infectioase si 128 de ani de existenta a patologiei infectioase.

Presedintele reuniunii este prof. dr. Adrian Streinu-Cercel, manager al Institutului si presedinte al Comisiei de Boli Infectioase si de lupta anti-SIDA. in data de 9 octombrie, la eveniment au mai participat: Eugen Nicolaescu, ministrul Sanatatii, Angi Ionescu, de la Casa Nationala de Asigurari, Ana Maria Nitulescu, presedintele Casei Bucuresti si prof.dr. Mircea Angelescu.

in cadrul reuniunii, Adrian Streinu Cercel a discutat despre derularea programului HIV/ SIDA, aprobat de Comisia Europeana. Femeile gravide vor fi testate pe perioada sarcinii de doua ori, in primul si al treilea trimestru de sarcina. in cazul in care femeile insarcinate nu au fost testate, acestora li se va aplica un test rapid inainte de momentul nasterii. Adrian Streinu Cercel a subliniat importanta acestor teste, intrucat rata de trasmitere a virusului HIV de la mama la fat poate fi redusa de la 40% la 1-2%. Presedintele Institutului a precizat ca trebuie testati si barbatii, intrucat acestia pot transmite virusul HIV prin contact sexual. Contactul sexual reprezinta principala modalitate de transmitere a virusului HIV in prezent, fiind urmat de transmiterea pe verticala de la mama la fat si utilizarea de ace si seringi nesterile.

De asemenea, presedintele Institutului de Boli Infectioase a abordat subiectul vaccinurilor impotriva cancerului de col uterin. in cadrul acestei campanii, aproximativ 110.000 de fete cu varste de 10-11 ani vor fi vaccinate impotriva virusului Papiloma (HPV). Adrian Streinu Cercel a precizat ca in cazul in care parintii fetelor nu doresc ca acestea sa fie vaccinate, trebuie sa intocmeasca o declaratie pe propria lor raspundere.

Presedintele Institutului a anuntat ca va fi infiintata Academia HIV/ SIDA, aprobata de ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Scopul Academiei este uniformizarea nivelului de discutii privind aceste boli in centrul si estul Europei si uniformizarea modalitatilor de ingrijire a pacientilor. Academia va functiona in cadrul Institutului Bals. Medici din Europa Centrala si Est vor veni sa se pregateasca in Romania, vor lucra in laboratoare si vor participa la cursuri de formare. Potrivit presedintelui Institutului „Matei Bals”, in ianuarie-februarie se vor desfasura primele cursuri.

Articolul precedentA inceput campania de vaccinare impotriva gripei
Articolul următorRomania se confrunta cu cele mai multe cazuri de scolioza din Europa