Infertilitatea, o boala la moda

0
303

Bucuresti/AgerpresInfertilitatea a devenit o boala la moda, fiind una dintre problemele cu care se confrunta extrem de multe cupluri din Europa, Statele Unite si Japonia, a declarat dr. Ruxandra Dumitrescu, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul I.Cantacuzino.

Studiile spun ca, in majoritatea tarilor europene, unul din sase cupluri are probleme de fertilitate. Şi afectiunea este comuna atat femeilor, cat si barbatilor. Altfel spus, infertilitatea nu tine cont de sex, a mentionat medicul.
Perioada fertila intr-un ciclu de 28 de zile este ziua 12-14. Important este sa existe contact in perioada ovulatiei, si este mai bine ca inainte de acel raport sexual „important”, sa fie o perioada de abstinenta de macar doua zile. Dupa raportul sexual se recomanda o jumatate de ora de relaxare totala, nefiind indicat un dus imediat, a explicat dr. Dumitrescu.

Se poate vorbi de infertilitate daca in decursul unui an in care are contacte sexuale regulate si fara protectie, cu un barbat fertil, o femeie nu ramane insarcinata. Cel care stabileste insa diagnosticul este medicul, care va stabili care sunt problemele in cuplu.
Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii sunt: dezechilibrele hormonale, tulburari ale ovulatiei, infectiile organelor genitale, trompe uterine nepermeabile, obstruate in urma unor infectii, malformatiile congenitale sau dobandite pe parcurs ale organelor genitale, cauze imunologice sau endometrioza, a mentionat dr.Dumitrescu.

Pe langa aceste cauze, specialistii sustin ca femeile isi pot face rau singure, devenind, pentru o perioada, infertile. intre astfel de cauze care duc la lipsa ovulatiei, sunt prea multe diete pentru slabit insotite de exercitii fizice excesive si facute la voia intamplarii, medicamente luate in exces si nu de fiecare data la sfatul medicului. Şi ar mai fi o cauza majora: toate formele de stres emotional care persista pe o perioada de timp indelungata, a explicat dr. Dumitrescu.

Ea a adaugat ca atunci cand se prezinta la medic, femeia care doreste sa fie mama trebuie sa expuna in detaliu stilul sau de viata. Specialistul fiind cel care va prescrie atat medicamente, dar va indica si posibilele aspecte din viata care ar impiedica conceperea unui copil. Stresul este incriminat in mai toate afectiunile de azi. Medicul nu poate prescrie insa o reteta pentru reducerea stresului. Solutia ar fi in fiecare zi sa existe macar jumatate de ora de relaxare.

Alte cauze ale infertilitatii sunt alimentatia. Nu trebuie facut abuz de alimente suprarafinate: faina alba, zahar rafinat, ulei rafinat, margarina. De asemenea, trebuie evitate produsele conservate cu substante chimice.
Nici cafeaua nu trebuie consumata in exces. Studiile arata ca femeile amatoare de cafea au cu 50% mai putine sanse de avea copii. Cea care vrea sa devina mama nu trebuie sa fie sedentara. Trebuie sa mearga pe jos cel putin jumatate de ora, recomanda specialista.

Tratamentul pentru infertilitate este in functie de cauza. Un tratament corect presupune tratamentul cauzei bolii. Dupa ce s-a exclus factorul masculin, care este primul care se exploreaza in infertilitate, adica daca spermograma sotului este in limitele normale, se trece la explorarea femeii.

Cand cauza este una dintre urmatoarele: 1. trompe impermeabile; 2. tulburari de ovulatie (ovare micropolichistice); 3. endometrioza; 4. cauze imunologice (anticorpi antispermatici), solutia va fi tratament medicamentos si/sau corectie chirurgicala.
Cand dupa tratament sarcina nu survine, se va trece la tehnici de reproducere umana asistata – FIV si Embriotransfer.
Cand problema este mai complicata, de genul: absenta propriilor ovocite, ovare afectate in urma chimioterapiei pentru anumite tipuri de cancere, ovare indepartate chirurgical, anumite boli genetice, se va recurge la FIV cu donare de ovocite.

Articolul precedentŞapte feluri in care organismul este influentat de ritmul circadian
Articolul următorUNFPA: 40% dintre romani nu folosesc metode contraceptive