Implantarea auditiva, posibila acum si pentru copiii foarte mici

0
283

Spitalul de fonoaudiologie a€œDr. Dorin Hociota” isi extinde echipa de chirurgi specializati in implantare auditiva cu sprijinul Cochlear si Medicare Technics. Spitalul va putea acum efectua operatii si in cazul pacientilor cu varsta de un an de zile, crescand astfel sansele de recuperare.

O echipa de medici a Spitalului de fonoaudiologie a€œDr. Dorin Hociota” Bucuresti a urmat un stagiu de pregatire in implantarea auditiva infantila la Freiburg si Bucuresti, sub coordonarea unuia dintre cei mai importanti medici in domeniu la nivel mondial, Prof. Dr. Roland Laszig.

Surditatea profunda sau hipoacuzia bilaterala permanenta este o afectiune grava congenitala, la nivelul urechii interne, al cohleei, care afecteaza intre unu si trei copii la 1.000 de nasteri. Aceasta poate surveni in perioada infantila si ca urmare a unor boli, precum meningita. De asemenea, ea poate fi intalnita si la alte varste, inclusiv la adulti, in urma unor accidente sau afectiuni.

Implantul auditiv trebuie sa aiba loc la varsta de un an, astfel incat recuperarea si integrarea in societate sa se faca cu succes. Cu cat implantarea se face mai tarziu, cu atat este mai dificil procesul terapeutic de invatare a sunetelor si de vorbire al copiilor.

Implantul cohlear este un dispozitiv de tip computer care transforma stimulul sonor in impulsuri nervoase. Operatia de implantare presupune introducerea unor electrozi direct in receptorul nervos din urechea interna (denumit cohlee), si atasarea unui computer miniatural la suprafata cutiei craniene, in zona urechii, sub piele.

in Romania, Ministerul Sanatatii subventioneaza achizitia unui numar limitat de dispozitive implante cohleare. Pentru anul 2008, Ministerul a aprobat achizitionarea unui numar de 83 de dispozitive pentru intreaga tara.

Articolul precedentSpitalul comunal Tutova tine copii internati, pentru a obtine mai multe fonduri
Articolul următorS-a deschis primul cabinet stomatologic pentru bolnavii HIV/SIDA