Hipertensiunea arteriala

0
361

Prof. dr. Maria Dorobantu, sef Departament Cardiologie, Spitalul Floreasca.

Hipertensiunea arteriala inseamna cresterea permanenta a tensiunii arteriale peste valoarea de 140 cu 90 coloana de mercur. Pentru diabetici aceasta valoare este stabilita la 130X85 coloana de mercur. O tensiune arteriala optima este de 125X80 coloana de mercur. Cauzele hipertensiunii arteriale sunt: obezitatea, sedentarismul, fumatul, mancarea sarata, modificarea vaselor, perturbarile neuro-hormonale.
De multe ori pacientul poate sa nu prezinte nici un fel de simptome ale hipertensiunii arteriale, pentru ca se ajunge la un nivel nepermis numai treptat. Cu toate acestea, ne spune prof.dr. Maria Dorobantu, sunt si cazuri in care apar semne ca: durerile de cap localizate la nivelul fruntii, tulburarile de vedere, zgomotele in urechi. Diagnosticul de hipertensiune se stabileste simplu prin masurarea tensiunii arteriale de catre o persoana avizata.
Complicatiile hipertensiunii arteriale cuprind: accidentul vascular cerebral, insuficienta renala, infarctul miocardic.
Masurarea periodica, uneori zilnica, a tensiunii este una dintre cele mai simple si la indemana masuri de prevenire a afectiunilor cardiace. Valorile tensionale poarta numele de sistolica (valoarea cea mai mare) si diastolica (valoarea cea mai mica). Valorile masurate dimineata, la sculare, inainte de a manca si dupa perioada de odihna de peste noapte, sunt considerate reprezentative pentru a defini tensiunea fundamentala.

Administrarea tratamentului antihipertensiv

Articolul precedentContraceptia – Partea I
Articolul următorTulburari de alimentatie si greutate – Tratament