Hiperhidroza se poate diagnostica cu cristale de iod

0
242

Hiperhidroza consta in transpiratia excesiva, peste cea necesara in termoreglarea organismului, a declarat, pentru SanatateaTV, dr. Camelia Diaconu, specialist in medicina interna. Hipersudoratia, cum mai este numita, poate fi de mai multe tipuri, in functie de zona in care este localizata, precizeaza dr. Camelia Diaconu.

Hiperhidroza generalizata afecteaza intreg corpul, cea palmara doar mainile, plantara picioarele si, spune dr. Camelia Diaconu, ne putem confrunta cu o transpiratie excesiva din cauza genetica. De asemenea, hiperhidroza se poate dobandi si nu exista o predispozitie pentru o anumita varsta, nu depinde de sex sau de alte astfel de criterii, mentioneaza dr. Camelia Diaconu.

Cauzele aparitiei acestei afectiuni sunt multiple. Se poate identifica in bolile neurologice sau in cele metabolice, atrage atentia dr. Camelia Diaconu. Bolile metabolice care pot coexista cu hiperhidroza sunt: diabetul zaharat, hipoglicemia, guta sau feocromacitomul. Totodata, pot transpira excesiv cei care sufera de afectiuni ale glandei tiroide, femeile aflate la menopauza, cei cu alcoolism cronic, tuberculoza pulmonara sau afectiuni maligne, atrage atentia dr. Camelia Diaconu.

Simptomele prin care putem recunoaste aceasta afectiune sunt, in primul rand, cele de sudoratie excesiva. Pentru o diagnosticare exacta, se foloseste un test prin care pe zona tegumentara afectata se pulverizeaza un amestec de amidon solubil si cristale de iod, care va colora zona in negru, spune dr. Camelia Diaconu. Pe langa acest test, este foarte importanta diagnosticarea afectiunilor suplimentare ca diabetul (hiperglicemie), guta (printr-un acid uric crescut in urina).

Ca metode de tratament, dr. Camelia Diaconu mentioneaza modalitatile medicale si cele chirugicale, la care se recurge in cazul in care cele medicale nu sunt eficiente. Tratamentele medicale ale hipersudoratiei constau in aplicarea unor substante antiperspirante pe baza de clorura de aluminiu, permanganat de potasiu sau form-aldehida. Acestea pot da unele efecte secundare ca iritatiile cutanate, atrage atentia dr. Camelia Diaconu. O metoda nechirurgicala de tratare a hiperhidrozei palmo-plantare este iontoforeza. Aceasta consta in introducerea segmentului de corp afectat intr-un dispozitiv cu doua recipiente pline cu apa, in care exista doi conductori de curent electric. Substantele minerale vor bloca glandele sudoripare si, astfel, vor combate sudoratia, explica dr. Camelia Diaconu.

Articolul precedent10 medici israelieni vin in ajutorul bebelusilor arsi
Articolul următorNetratat, sifilisul congenital afecteaza sistemul cardiovascular si nervos