Guvernul acorda bani pentru programe de sanatate

0
238

Guvernul a aprobat, printr-o ordonanta de urgenta, plata de la bugetul de stat a sumei de 4,528 milioane lei, reprezentand echivalentul in lei a 1.283.929 euro, necesara acoperirii platii TVA aferenta bunurilor si serviciilor care fac obiectul a doua programe de sanatate, se precizeaza intr-un comunicat transmis AGERPRES.

Este vorba despre Programul ”Catre Accesul Universal la prevenirea si tratamentul HIV/SIDA, precum si la ingrijirea si asistenta sociala pentru persoanele vulnerabile si populatiile defavorizate” si despre Programul ”Largirea controlului tuberculozei prin concentrarea asupra grupurilor populationale sarace si vulnerabile”, cu finantate nerambursabila din Fondul Global de combatere a HIV/SIDA, Tuberculozei si Malariei, in cadrul Rundei a 6-a de finantare.

Programele sunt implementate de Fundatia Romanian Angel Appeal si de autoritati ale administratiei publice centrale si locale. Plata se va face prin bugetul Ministerului Sanatatii Publice.

Printre finantatorii majori ai Fondului Global de Combatere a HIV/SIDA, TBC si Malariei se numara Uniunea Europeana si Comisia Europeana.

in luna noiembrie 2006, in cadrul Rundei a 6-a de finantare, Fondul Global a aprobat aplicatiile de tara ale Romaniei, pentru cele doua programe adresate prevenirii, tratamentului si ingrijirii persoanelor cu HIV/SIDA si Tuberculoza, aproband pentru Romania o finantare totala de 10.224.387 euro (6.603.960 euro pentru componenta HIV/SIDA si 3.620.427 euro pentru componenta TB).

La data realizarii propunerii Romaniei pentru Runda a 6-a a Fondului Global, in anul 2006, achizitiile de bunuri si servicii pentru desfasurarea activitatilor finantate din fonduri nerambursabile erau scutite de TVA si, in plus, organizatiile nonguvernamentabile puteau recupera valoarea TVA. in acest fel fondurile puteau fi directionate exclusiv pentru activitatile prevazute in propunerea Romaniei, respectiv activitati de prevenire, tratament si servicii de suport.

in prezent, Codul fiscal nu mai prevede aceasta posibilitate. Activitatile pentru care a fost aprobata propunerea Romaniei din cadrul Rundei a 6-a sunt cuprinse si sprijina Strategiile Nationale pentru supravegherea, controlul si prevenirea cazurilor de infectie cu HIV/SIDA si de control al Tuberculozei.

Sursa: Agerpres

Articolul precedent70% dintre paciente mor din cauza unui diagnostic gresit al cancerului
Articolul următorCongres National de Homeopatie